Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerst vernield, nu beklad: Willem Wilminkgedicht in Enschede besmeurd met antisemitische tekst

Willem Wilmink gedicht beklad Julian Vriend
Beeld: Julian Vriend

Een onbekende dader heeft het gedicht Twee vriendinnen van Willem Wilmink beklad. Het gedicht op het Willem Wilminkplein in Enschede, ter hoogte van het Wilminktheater, was eerder al vernield. Nu is de beeltenis van de Enschedese dichter doelwit van vandalisme. Op het gezicht staat de antisemitische tekst ‘New KK Jew’ in rode verf.

Raadslid in Enschede en Joodse inwoner van de stad Rachel Denneboom kan niet geloven dat het in ‘haar’ stad zover had kunnen komen. “Ik ben ontdaan. Je hoopt toch dat het niet gebeurt hier. Dat de mensen wel beter weten”, zegt Denneboom. Voorzitter Regine Hilhorst van initiatiefnemer DIE-dichters onderschrijft dit gevoel. “We hadden het gedicht net herplaatst. Dat zoiets verschrikkelijks dan moet gebeuren is een schok en heeft onze diepste afkeuring.”

Vernieling en reparatie

Vorig jaar rond de Museumnacht was het gedicht al aan vernieuwing toe. Toen is het gedicht gesloopt dat destijds aan de linkerzijde van de beeltenis van Wilmink stond. Het Bewonersplatform Binnenstad sponsorde de DIE-dichters en twee maanden geleden verscheen het gedicht weer naast de Enschedeër.

  • Willem Wilminkgedicht beklad op het Willem Wilminkplein Julian Vriend
    Het bekladde gedicht op het Willem Wilminkplein
    Beeld: Julian Vriend
  • Het bekladde gedicht op het Willem Wilminkplein Julian Vriend
    Het bekladde gedicht op het Willem Wilminkplein
    Beeld: Julian Vriend

Het bewonersplatform heeft inmiddels de DIE-dichters, die eigenaar zijn van het bord, laten weten dat ze garant staan voor de kosten van de huidige vernieling.

Twee vriendinnen

Het gedicht op het Wilminkplein heet Twee vriendinnen. "Dat gedicht gaat over een vriendschap tussen twee meisjes met een andere huidskleur", aldus Regine Hilhorst. Dat juist dat gedicht werd vernield - en nu de antisemitische teksten op de foto zijn geverfd - staat haaks op de bedoeling die Willem Wilmink volgens haar had. “Hij was een dichter die juist in en door zijn werk mensen wilde verbinden."

Besmeurd gedicht in Enschede
Beeld: Julian Vriend
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.