Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Oude klassenfoto’s bij expo Wierden: ‘Nieuwe klassenfoto’s komen niet meer binnen door wet op AGV’

Wierden schoolfoto
Kleuterklas uit 1955, openbare kleuterschool aan de Stationsstraat in Wierden
Beeld: Facebookpagina Wierden er was eens

Oude klassenfoto’s: een bron van verhalen. Over die klasgenootjes, over die leerkracht. Generaties in verschillende leeftijdsfasen zijn te zien tijdens de expositie Van de Historische Kring Wierden. Alleen: de aanvoer van klassenfoto’s stokt. “De laatste jaren krijgen we geen foto’s meer binnen”, zegt Leta Evers van de Historische Kring Wederden in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Audiofragment
Expositie ‘Het verhaal van de meester’ in Wierden | Leta Evers
Tijdens de komende expositie van de Historische Kring Wederden ‘Het verhaal van de meester’ komen vanuit het archief de klassenfoto’s van weleer. Weet je nog? Die juf? Weet je nog dat meisje, of die jongen?

De Historische Kring opent op 10 februari de expositie ‘Het verhaal van de Meester’. Tijdens die expositie zijn onder oude klassenfoto’s te zien. “Foto’s vanaf ruim een eeuw oud, tot van een jaar of zes geleden. We hebben in deze expositie alle oude klassenfoto’s die we hebben, naar boven gehaald. Mensen kunnen daarin snuffelen. Foto’s van meer dan een eeuw geleden tot een aantal jaren geleden.”

“Vanwege de wet op de AGV zijn er bijna geen klassenfoto’s meer te krijgen”

Doorlopende lijn

De laatste jaren komen er geen klassenfoto’s meer binnen. “Vanwege de wet op de AGV zijn er bijna geen klassenfoto’s meer te krijgen." Ze hoopt dat scholen of particulieren toch weer klassenfoto’s sturen, om toe te voegen aan de collectie die de Historische Kring al heeft. Evers: “Het zou natuurlijk reuzejammer zijn, dat over 20 jaar de kinderen van nu komen kijken en merken dat de foto’s van hun opa en oma, hun vader en moeder er wel zijn, maar de foto van hun eigen klas niet. Die klassenfoto’s, dat moet natuurlijk een doorlopende lijn zijn.”

In het archief

Evers hoopt dat mensen toch foto’s afgeven. De foto’s hoeven niet direct gepubliceerd, maar worden alvast opgeslagen in het archief. En kunnen dan na een bepaalde tijd in de openbaarheid komen.

Bewegende beelden

“We gaan vanaf 10 februari genieten van de foto’s die we hebben”, benadrukt Evers. Ze hoopt dat er tijdens de expositie ook namen bekend worden van leerlingen, waarbij nu nog geen naam geschreven staat. Bezoekers kunnen namen bijschrijven.

Naast de foto’s zijn onder andere ook oude schoolplaten te zien en andere schoolmaterialen.
Het schoolleven in de klas en op het schoolplein komt extra tot leven op twee schermen. Bewegende beelden uit het verleden, opgenomen bij diverse scholen. De stoelen staan klaar om ze te bekijken.

Verhalen

“Een exposite die verhalen oplevert”, weet Evers. “Er is altijd wel iets van school wat je je herinnert. De juf of meester van de lagere school. De geschiedenisleraar op de middelbare school, die verhalen kon vertellen. Onze persoonlijke verhalen over klasgenootjes. Omgekeerd natuurlijk ook, de meesters en juffen hebben ook verhalen over hun leerlingen.”

icon_main_info_white_glyph

Het verhaal van de meester

De expositie ‘Het verhaal van de meester’ begint op 10 februari en sluit op 1 juni 2024, bij de Historische Kring Wederden aan de Appelhofdwarsstraat 2 in Wierden.
De openingstijden zijn: woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis, koffie/thee staan klaar. Een vrijwillig bijdrage wordt op prijs gesteld. Er zijn mogelijkheden voor groepsbezoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.