Hengelo
Cultuur

Jeugdorkest wint landelijke prijs met bewerking boek Bomans

Het Twents Jeugd Harmonie Orkest, onderdeel van de Hengelose muziekvereniging Armonia, heeft met de muziektheatervoorstelling InsecTJHOtel de KNMO Award 2020 gewonnen. Naast de erkenning en de waardering is er aan deze prijs een geldbedrag van 3000 euro verbonden. De prijzen werden zaterdag 31 oktober tijdens de online ledenvergadering van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) ‘uitgereikt’.

Insec TJH Otel
De muziektheaterproductie insecTJHOtel van het Twents Jeugd Harmonie Orkest is geïnspireerd door het boek ‘Erik of het klein insectenboek’ van Godfried Bomans. © TJHO

'Trots op ons jeugdorkest'

Manon Jonquière, voorzitter van Armonia is verguld met de prijs: “Muziekvereniging Armonia is trots op haar jeugdorkest en blij met deze waardering. Geweldig om te zien dat het plezier dat de leden zelf hebben met het opzetten en uitvoeren van hun muziektheaterproducties is overgebracht op het publiek!”

Beloning voor vernieuwende concepten

De KNMO wil innovatie en creativiteit in de amateurmuzieksector stimuleren door vernieuwende initiatieven te belonen. Bijzondere projecten, grensverleggende ontwikkelingen of innovatieve concepten komen in aanmerking voor de KNMO Award. Naast creativiteit en artisticiteit is ook de impact van een project één van de beoordelingscriteria. Gekeken wordt naar de beleving bij het publiek en muzikanten en of de interactie en communicatie die van de activiteit uitgaat een blijvend effect heeft.

Godfried Bomans

De muziektheaterproductie insecTJHOtel van het Twents Jeugd Harmonie Orkest is geïnspireerd door het boek ‘Erik of het klein insectenboek’ van Godfried Bomans. Die laatste haalde hiervoor veel inspiratie uit de teksten van Leonardo Da Vinci. Ter voorbereiding op de productie werd door het orkest een concertreis naar Zuid-Frankrijk gemaakt, waar gewerkt werd aan de muzikale invulling, het decor en de kostuums. Tevens werd er een bezoek gebracht aan het Dali Museum in Figueres in Spanje, om inspiratie op te doen. Die inspiratie is terug te vinden in het decor, dat bestaat uit surrealistische weergaven van de kunstuitingen van Dali. Speciaal voor dit project schreef Tjeerd Nijhof het muziekstuk “World of Insects”.

Vóór corona

Tijdens de door 650 personen bezochte voorstelling in Schouwburg Hengelo - de uitvoeringen waren eind 2019, dus vóór corona - namen het Twents Jeugd Harmonie Orkest, bestaande uit 70 muzikanten, en de verteller het publiek mee in de wereld van Erik. De hoofdpersoon ontmoet verschillende insecten en deze komen tot leven in een aansprekend en verrassend verhaal. De muzikanten en acteurs bewegen op muziek in diverse vormen over het toneel. Het orkest verandert in een krioelende mierenhoop.

Voor basisscholen werd een lesbrief opgesteld en leerlingen kregen een uitnodiging om de voorstelling bij te wonen. Daarnaast bezochten orkestleden met hun instrument in insectenkostuum de scholen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.