Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Lofzang op de piratenmuziek in gemeenteraad Dinkelland

2021 10 24 piraten Rossum
Piratenmuziek is volgens Poffers veel meer dan een ‘plaatje met een praatje’, omdat het bijdraagt aan behoud van lokale tradities de ‘sociale cohesie’ en de regionale identiteit versterkt
Beeld: TPP Rossum

Joris Poffers (VVD) greep het Vragenuurtje tijdens de gemeenteraadsvergadering van Dinkelland aan om extra aandacht te vragen voor piratenmuziek. Legale piratenmuziek, wel te verstaan, zoals die wordt gedraaid door Accent FM. In de jaren ’30 ontstaan als een illegale uiting van plattelandscultuur, heeft de piratenmuziek zich volgens Poffers doorontwikkeld tot een door vrijwilligers gerunde legale zender als Accent FM.

Piratenmuziek is volgens Poffers veel meer dan een ‘plaatje met een praatje’, omdat het bijdraagt aan behoud van lokale tradities de ‘sociale cohesie’ en de regionale identiteit versterkt. “Het is een cultureel bindmiddel dat erkenning en waardering verdient”, aldus Poffers. Hij riep daarom het college op om piratenmuziek als immaterieel cultureel erfgoed op te nemen in de nog te behandelen cultuurnota.

Manuela van Jacques Herb

Voor alle zekerheid vroeg Poffers portefeuillehouder Benno Brand of deze bereid was een bezoekje te brengen aan Accent FM om ervaring op te doen met het fenomeen ‘plaatje met een praatje’. En daar dan in de gemeenteraad verslag van te doen. Als fan van Nederlandstalige en piratenmuziek toonde de wethouder zich daartoe heel graag bereid. Met een kwinkslag: “Voorwaarde is wel dat Manuela van Jacques Herb wordt gedraaid.”

Politiek puntje

In alle ernst liet Brand weten dat piratenmuziek al is opgenomen in de concept cultuurnota en dat er bovendien een apart hoofdstuk wordt gewijd aan immaterieel erfgoed in meer algemene zin. Voor Benny Tijkotte (Lokaal Dinkelland) was deze ‘ode aan de piratenmuziek’ aanleiding om toch nog even een politiek puntje te maken. Waarom, zo vroeg hij, heeft de VVD van Joris Poffers onlangs als enige fractie niet ingestemd met financiële steun voor Twente FM. “Toen ging het niet om de muziek, maar om de journalistiek”, luidde het afgemeten antwoord.

Audiofragment
Mondelinge vragen Dinkellandse VVD Ode aan de Piratenmuziek | Joris Poffers
Piratenmuziek draagt wat de Dinkellandse VVD betreft bij aan het behoud van lokale tradities, het versterken van de regionale identiteit en het bevorderen van de sociale cohesie binnen de Dinkellandse, Noordoost Twentse en Twentse gemeenschap.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.