Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almeloër Alfons Spoler staat op tegen duivenleed: 'Ze kunnen zichzelf niet helpen, daarom doe ik dat'

De meeste mensen vragen zich niet af of het wel goed gaat met de stadsduif. Laat staan dat ze weten wat het fenomeen ‘stringfoot’ is. Dit is het verschijnsel waarbij flosdraadjes, mensenharen en andere minuscule touwtjes vast komen te zitten om de pootjes van duiven en dat kan tot nare problemen leiden voor onze gevleugelde vrienden. Alfons Spolers levensmissie is dan ook het redden van de verstrikte stadsduiven.

De dupe

Het lijkt heel onschuldig, zo'n draadje om een pootje, maar dat is het allesbehalve. Wanneer duiven er mee blijven rondlopen, kan het ervoor zorgen dat de draadjes almaar strakker gaan zitten. Dat kan zo ver gaan dat het pootje zelfs afsterft.

Maar niet als het aan Almeloër Alfons Spoler ligt: “Het komt door de mens dat die rommel op straat ligt en de duiven zijn daar de dupe van. Ze kunnen zichzelf niet helpen, dus daarom probeer ik dat te doen.”

Verstrengeld

De Almeloër zet zich dagelijks in voor de duiven in met name Almelo, Hengelo en Enschede. Hij voert ze en houdt in de gaten of hun pootjes nog in orde zijn. Mochten er toch duiven zijn die verstrikt zijn geraakt, dan vangt hij z'n met z'n blote handen en knipt hij de draadjes los, zodat de duiven er niet langer onder lijden.

“Duiven staan bekend als vliegende ratten, maar die benaming vind ik absoluut niet terecht”

Vliegende ratten

“Duiven staan in de volksmond bekend als vliegende ratten, maar die benaming vind ik niet terecht. Duiven ruimen bijvoorbeeld de etensresten op die mensen bewust of onbewust op straat achterlaten, wat er juist voor zorgt dat er geen ratten op afkomen. Duiven zijn dus eigenlijk hele nuttige dieren”, aldus Spoler.

Twentse steden

Hij woont in Almelo en werkt daar vier dagen per week in het Stedelijk Museum Almelo: "In mijn pauzes ben ik vaak op straat te vinden met m'n schaartje en m'n tas met vogelzaad. Op m'n vrije dagen ga ik naar Hengelo of Enschede en soms bezoek ik andere Nederlandse steden. Alles om de duiven te verlossen van die pijnlijke draadjes."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.