Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Tubbergenaar trotseert in barrel sneeuw en ijzige kou: via Poolcirkel naar Helsinki

Alexander plegt close
Beeld: Twente FM

Een roadtrip door de sneeuw en de vrieskou, via de Poolcirkel naar Helsinki, in een barrel. Alexander Plegt uit Tubbergen doet voor de vijfde keer mee aan de Carbage Run. Vanmorgen startte hij in het Zweedse Malmö.

Plegt kroop vanmorgen, zondag 21 januari, achter het stuur van een oude grijze Mercedes -dagwaarde nog geen 500 euro- voor een zesdaagse tocht door de kou. “We weten van elke dag het begin- en eindpunt, maar niet de dagroute”, vertelt hij in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Audiofragment
Alexander Plegt (Lokaal Sterk Tubbergen) doet mee met de Carbagerun
Een interview uit Twente Wordt Wakker met Wim van Laar

Hij rijdt samen met een collega, zijn broer en zus doen in een andere auto mee. De route gaat vanaf Malmö, via de Poolcirkel om de Botnische golf, terug naar Helsinki. Daar is de vrijdagavond 26 januari de finish. Eén van de plaatsen die de deelnemers aandoen is het Finse Rovaniemi, het dorp van de kerstman; de stad ligt vrijwel op de poolcirkel.

“De auto was natuurlijk helemaal verroest, er moest aardig wat aan gelast worden”

Bittere kou

Plegt kocht zijn auto in maart vorig jaar. “De auto was natuurlijk helemaal verroest, er moest aardig wat aan gelast worden”, zegt hij. Of de auto de bittere kou aankan? Lachend: “De verwarming in de auto doet, en ik ben zelf ook vrij goed geïsoleerd.”

Voorwaarden

Aan de run doen 250 auto’s mee, die aan allerlei voorwaarden moeten voldoen. “Winterbanden zijn verplicht, je bent verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben, koelvloeistof voor de auto die tot -35 graden Celsius niet bevriest.”

Uitdagende opdrachten

De Carbage Run gaat niet om tijd en/of snelheid. Elke dag krijgen de deelnemers uitdagende en gekke opdrachten mee die er voor zorgen dat je in de meest vreemde situaties terecht komt. Met deze opdrachten kun je punten verdienen. Het team met de meeste punten is de winnaar. Maar ook hier geldt: meedoen is belangrijker dan winnen!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.