Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van de Twentse gemeenten krijgt alleen Oldenzaal te maken met de dwang van de spreidingswet

Van alle veertien Twentse gemeenten heeft alleen Oldenzaal in de afgelopen tien jaar geen asielzoekers opgevangen. De gemeente vindt dat zij op andere manieren voldoende doet aan de vluchtelingenopgave. Maar met de komende spreidingswet kan Oldenzaal een van de gemeenten zijn die onder dwang asielzoekers moeten opvangen.

Opvallend kun je het wel noemen. Oldenzaal vangt samen met 110 andere gemeenten in Nederland geen asielzoekers op. Dat blijkt uit cijfers die RTV Noord heeft opgevraagd bij het COA. Het gaat dan overigens niet om vluchtelingen uit Oekraïners of huisvesting van statushouders.

De gemeente zet zich wel op verschillende andere manieren in voor de vluchtelingenopgave en herkent zich niet in het onderzoek, laat ze weten aan RTV Oost. “Oldenzaal levert een bijdrage naar mogelijkheden.” Zo neemt de gemeente bijvoorbeeld versneld statushouders op die momenteel in azc’s verblijven. "Hiermee doen wij aanzienlijk meer dan de taakstelling statushouders voor Oldenzaal op dit moment."

Spreidingswet

Afgelopen dinsdag werd duidelijk dat de spreidingswet wordt aangenomen. Dat betekent dat de rijksoverheid gemeenten kan dwingen om voorzieningen te treffen voor de opvang van asielzoekers. Dit zou lucht moeten geven bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. Oldenzaal zou dus in theorie ook gedwongen kunnen worden tot opvang.

Twente FM vroeg mensen in Oldenzaal wat zij vinden van het asielbeleid van de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.