Verkeer
Stuur appje
Zoek

Na jaar afwezigheid keert LICHT Hengelo terug: 'Dit keer doen we ook Hart van Zuid aan'

20220212 aftrap licht 2022 hengelo stationsplein
Lichtobjecten op het Industrieplein tijdens de eerste editie van LICHT Hengelo.
Beeld: 1Twente

Het festival LICHT Hengelo keert volgende maand terug na één jaar afwezigheid. Een groot verschil met de eerste editie van 2022 is dat het geen twee weken, maar slechts twee dagen duurt. Jim Korf van Hengelo Promotie legt uit waarom: "In 2022 moesten mensen vanwege corona nog afstand houden, nu kunnen we veel meer mensen tegelijk laten genieten van al dat moois."

Van twee weken naar twee dagen

Wat ook meespeelt is dat de organisatie veel meer kosten maakt, wanneer het twee weken duurt: "En ook niet onbelangrijk: je moet dan twee weken lang vrijwilligers regelen. Van verkeersregelaars tot mensen die de installaties bedienen. Vandaar dat we nu alles hebben samengebracht naar één weekend. LICHT Hengelo wordt gehouden op zaterdag 10 en zondag 11 februari."

Dat weekend begint eigenlijk al twee dagen eerder, vertelt Korf: "Eerst hebben we op donderdag 8 februari de Urban Night Trail, een 'fun run' van 5 of 10 kilometer dwars door een sfeervol verlichte Hengelose binnenstad, en een dag later op vrijdag 9 februari is er Twentse Lichtparade."

“Voor de eerste editie konden we een beroep doen op door de gemeente beschikbaar gestelde 'coronagelden'. Die mogelijkheid viel vorig jaar weg.”

Carnaval

Die parade wordt weliswaar gehouden in het carnavalsweekend en georganiseerd door de plaatselijke carnavalsverenigingen, 'maar de nadruk moet liggen op het licht en niet op het carnaval', legt Jim Korf uit. "Door het zo te communiceren hopen we niet alleen fans van het carnaval te trekken, maar ook mensen die niks met dat katholieke volksfeest hebben."

Vorige winter stond er ook een festival LICHT Hengelo op de planning, maar door de snel oplopende energieprijzen werd toen afgezien van een tweede editie: "We wilden in die voor veel mensen extreem dure winter niet een verkeerde indruk wekken, ook al werken we volledig met duurzame ledverlichting."

20220212 aftrap licht 2022 hengelo stationsplein
Lees ook
Hengelo ziet het LICHT met nieuw lichtfestival

Coronagelden

De kosten speelden in 2023 ook een rol. Korf: "Voor de eerste editie konden we een beroep doen op door de gemeente beschikbaar gestelde 'coronagelden'. Die mogelijkheid viel vorig jaar weg. Door een nog betere samenwerking aan te gaan met andere partners (zie website) en dankzij voldoende sponsoren gaat het nu wel lukken. Ook omdat we alles hebben geconcentreerd in twee dagen tijd."

Lichtkunstroute

Korf en z'n collega's hopen veel mensen naar het verlichte centrum te trekken in het tweede weekend van februari: "Veel mensen, zelfs Hengeloërs, hebben geen idee hoe mooi Hengelo 's avonds verlicht is. De Lambertus, het stadhuis en het marktplein zijn dat de hele winter door, maar in het weekend van LICHT Hengelo is er nog veel meer te zien én te beleven tijdens de speciaal georganiseerde lichtkunstroute."

De medewerker van Hengelo Promotie vraagt speciale aandacht voor het deel van de route die door Hart van Zuid gaat: "Daar worden met name in en rond de voormalige Storkgebouwen prachtige dingen gedaan met licht. Op die manier belichten we het aspect van Hengelo als 'maakstad'."

Meer weten? Houd de site van LICHT Hengelo de komende weken in de gaten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.