Twente
Video

Nieuwe Jaarboek Twente: sport, muziek en een bijzonder oorlogsverhaal

Binnenkort verschijnt editie nummer 60 van het Twentse Jaarboek. Sinds begin jaren ‘60 vertellen auteurs uit Twente verschillende verhalen over onder andere cultuur, streektaal, natuur, kunst of markante personen. Thema dit jaar: sport en muziek. Maar niet alle verhalen staan in dat teken. Ook een bijzonder oorlogsverhaal is onderdeel van de aankomende editie.

Het jaarboek is een overzicht van het afgelopen jaar in Twente. Niet alleen dat, weet Willem Bulter. Hij is een van de auteurs die een verhaal in het boek schreef: “In het boek staan vaak verhalen over de geschiedenis van Twente. Verhalen over de middeleeuwen of verhalen uit het recente verleden. Niet alle verhalen hebben te maken met het overkoepelende onderwerp. Daarom kan ook mijn oorlogsverhaal plek hebben in het jaarboek.”

Zusjes Freibrun
De twee zusjes Freibrun. © Jaarboek Twente

Het hoofdfiguur in het verhaal van Bulter is Annie Averink. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij lid van de Tweede Kamer van de Communistische Partij van Nederland. Een gedreven vrouw met veel kennissen. “Samen met haar man Cor Fels heeft ze, onder andere, hulp geboden aan twee Joodse zusjes. Miri en Emi Freibrun”, aldus Bulter. “Hun ouders zijn tevens ondergedoken. Dat hebben ze aan Annie te danken.”

Averink, destijds woonde zij in Amsterdam, organiseerde onderduikadressen in het hele land voor mensen. “Zij was een soort mastermind. Ze kende natuurlijk heel veel mensen. Het echtpaar Freibrun, de ouders van de twee Joodse zusjes, waren vrienden van het echtpaar Averink en Fels.

Toen Annie hoorde dat de eerste oproepen aan Joden publiek werden, ging zij meteen allerlei kennissen inschakelen.” Door de inzet van 'mastermind' Averink kwamen de twee meisjes uiteindelijk bij een echtpaar in Lonneker terecht (zie foto), waar ze zelfs naar school gingen. “Inmiddels wonen de twee meisjes, inmiddels in de 80, in Israel. Een mooi succesverhaal”, vertelt Bulter.

Het Jaarboek Twente wordt eind oktober gepresenteerd bij 1Twente en is vanaf dan te koop.

Twentse Jaarboek foto
Het echtpaar in Lonneker waar de twee meisjes (niet op de foto) onderdoken. © Jaarboek Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.