Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Gemeente Losser biedt nieuwe mogelijkheden en hulp bij verduurzamen woning

Jaimi van Essen 1
Jaimi van Essen, wethouder
Beeld: Gemeente Losser

Inwoners van de gemeente Losser kunnen binnenkort gebruik maken van nieuwe mogelijkheden en ondersteuning bij het verduurzamen van hun woning. “De gemeente wil met name mensen met ene laag inkomen helpen bij het isoleren van hun woningen”, zegt wethouder Jaimi van Essen.

Het college heeft het Lossers Isolatieprogramma 2024 vastgesteld. Daarin staan drie concrete maatregelen voor inwoners: het voortzetten van de al bestaande isolatiesubsidie, het ontwikkelen van een hulploket subsidies en financiering, en later in het jaar een doe-het-zelf-subsidie. “We richten ons voor de komende twee jaar op mensen met een woningwaarde onder de 335.000 euro met slechte energielabels”, aldus Van Essen. De gemeente Losser heeft hiervoor een miljoen euro gereserveerd.

Hulploket

Een van de voorgestelde maatregelen is het opzetten van een hulploket voor financiering en subsidies. “Mensen die verdwalen in de regelgeving rond het aanvragen van subsidies, en voor wie het niet duidelijk is wat er kan, moeten bij het hulploket in het gemeentehuis binnen kunnen lopen, de boel op tafel kunnen gooien en uitleg en hulp krijgen”, benadrukt de wethouder.

Handige Harry's

“Samen met de andere gemeenten in Noordoost Twente ontwikkelen we een doe-het-zelf aanpak, voor de handige Harry’s. Voor inwoners die makkelijk zelf hun woning kunnen isoleren wordt een pakket ter beschikking gesteld.” Deze regeling komt dit jaar na de zomer beschikbaar voor bepaalde woningtypen gebaseerd op WOZ-waarde en Energielabel.

Goedkope lening

Van Essen geeft aan dat de gemeente ook een lening in het leven wil roepen voor inwoners die een gezamenlijk jaarlijks inkomen hebben tot 80.000 (2 x 40.000) euro. “Een huishouden met een inkomen tot 80.000 euro zou in aanmerking moeten kunnen komen voor een goedkopere lening om haar huis te verduurzamen.”

Maximaal 750,- euro

Een deel van de gelden wordt gebruikt om de al bestaande subsidie voort te zetten. Hiervoor is een subsidieverordening 2024-2026 nodig, die de gemeenteraad begin 2024 vaststelt.
Wanneer de gemeenteraad akkoord is, kunnen inwoners in hun woning isolatiemaatregelen laten uitvoeren en hiervoor een subsidie aanvragen van maximaal 750,- euro.

Plus aan maatregelen

Van Essen: “Dit pakket maatregelen is een plus bovenop de pakketten die er al liggen. Met name bedoeld voor de inwoners die die hulp nodig hebben, maar we vergeten de middeninkomens daarbij niet.”

icon_main_info_white_glyph

Energie van Noordoost Twente

Onder de noemer Energie van Noordoost Twente werken de vier gemeenten Oldenzaal, Tubbergen, Dinkelland en Losser samen aan de energietransitie. De komende periode werken de vier gemeenten aan concrete invulling van deze aanpak. Zodra inwoners gebruik kunnen maken van de subsidie, het hulploket of de doe-het-zelf-subsidie, worden zij door de gemeenten geïnformeerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.