Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Marathonschaatser Mart Bruggink uit Tubbergen: 'Het wordt een mooie natuurijswinter'

Mart Bruggink
Mart Bruggink met beennummer 65
Beeld: Twente FM

Marathonschaatser Mart Brugging uit Tubbergen verwacht de komende dagen een belangrijk appje. “Als ik de marathonwedstrijd moet voorspellen, verwacht ik em op woensdag”, zegt hij in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Audiofragment
Marathonschaatsen op natuurijs | Mart Bruggink Tubbergen
.

Vandaag zijn alle ogen gericht op de ijsbaan in Doorn, Bruggink hoopt vooral op een mooi ijsbericht van de banen in Hardenberg of Winterswijk. “Het is een hele mooie kou, want ik hoefde vanmorgen de ruiten niet te krabben. Zolang het mooi helder blijft, er weinig neerslag is en goed vriest, kan het hard gaan”, aldus de 35-jarige schaatser uit de ploeg Bouwselect / De Haan Westerhoff.

Drie centimeter

Drie centimeter ijs is er nodig om marathons te kunnen schaatsen. “Anders kun je niet met twee pelotons schaatsers, dames en heren, over de baan.”

Steevaste grap

Spannend is het wel voor de profs onder de marathonrijders. De groepsapp wordt goed in de gaten gehouden. “Een steevaste grap is een nieuwartikel opzoeken, van een paar jaar geleden, waarin op maandag een wedstrijd bekend gemaakt werd, en rond te sturen om elkaar de kop gek te maken. Als je dan de titel leest, schiet iedereen in de stress.”

“Tegenwoordig red je het niet meer met een ondergelopen weiland”

Metingen ijs

De schaatsers worden op de hoogte gehouden van de uitslag van de tussentijdse metingen van het ijs. “Dan weet je een dag van tevoren wel, wanneer de wedstrijd plaatsvindt.”

Vervanging giertank

Er zijn meerdere ijsverenigingen die een marathonbaan aanleggen en de strijd aangaan om de schaatsmarathon op natuurijs te organiseren. “Tegenwoordig red je het niet meer met een ondergelopen weiland”, weet Bruggink. Opgespoten wordt er allang niet meer met alleen een giertank; er zijn geavanceerdere methoden voorhanden. “IJsclubs proberen de publiciteit en het geld voor hun vereniging binnen te halen door de wedstrijd te organiseren. Een goeie zaak”, vindt de Tubbergenaar.

Weissensee

Het team reist 22 januari af voor de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, die 27 januari gehouden wordt. Ook de wedstrijden in Zweden staan op de kalender. Brugging, herkenbaar tijdens de wedstrijden aan beennummer 65, heeft er zin in. “Het wordt een mooie natuurijs winter!”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.