Verkeer
Stuur appje
Zoek

Omtzigt ziet Abraham èn is Nieuwspersoon van het jaar bij BNR-Nieuwsradio

Pieter Omtzigt is Nieuwspersoon van het Jaar geworden, volgens BNR Nieuwsradio. De Tukker kreeg bijna een kwart van de stemmen van de luisteraars van de zender en liet daarmee onder meer Geert Wilders en Max Verstappen (ruim) achter zich.

Het is voor het eerst dat BNR deze verkiezing organiseert. De opzet is analoog aan die van de Person of the Year-verkiezing van het Amerikaanse Time Magazine. Overigens organiseert ook Elsevier Weekblad jaarlijks een vergelijkbare verkiezing.

Met stip

Tussen 12 en 21 december konden luisteraars van BNR Nieuwradio kiezen wie Nieuwspersoon van het Jaar (2023) zou moeten worden. Wie domineerde het nieuws, welke naam vulde de voorpagina’s het meest?

BNR sorteerde voor met een shortlist waarop tien namen prijkten. Naast die van Omtzigt (en Wilders en Verstappen) waren dat onder meer LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, scheidend premier Mark Rutte, diens opvolger Dilan Yesilgöz, KLM-topvrouw Marjan Rintel en Sigrid Kaag.

Lees verder onder de afbeelding.


Marc Adriani Pieter Omtzigt
Pieter Omtzigt is de eerste BNR-Nieuwspersoon van het Jaar 'ever'. Hij kreeg de bijbehorende trofee bij 1Twente uit handen van hoofdredacteur Marc Adriani.
Beeld: Ernst Bergboer

Omtzigt won de BNR-verkiezing met stip (23,6% van de stemmen), gevolgd door LTO-topman Van der Tak (17,5%) en Wilders (14,4%). Yesilgöz kreeg de minste BNR-luisteraars achter zich (2,3%), beduidend minder dan haar voorganger Rutte.

Vijftiger

De trofee die aan de titel verbonden is, werd maandagochtend bij 1Twente aan Omtzigt overhandigd door Marc Adriani, hoofdredacteur van BNR. Adriani was met twee BNR-collega’s naar ‘het midden van het land gekomen’, zoals Omtzigt het formuleerde. Behalve die trofee gaat het bij de uitverkiezing enkel om de erkenning en eervolle vermeldingen. Net als bij Time en Elsevier.

Time riep Taylor Swift uit als Person of the Year. Peter Wennink, CEO van ASML, werd Nederlander van het Jaar 2023 (Elsevier). Wennink scoorde bij de BNR-verkiezing slechts 4,4 procent van de stemmen.

Lees verder onder de afbeelding.


Pieter Omtzigt 2
Pieter Omtzigt zag zijn uitverkiezing als BNR-Nieuwspersoon van het Jaar niet aankomen (maar wist ook niet dat die verkiezing was uitgeschreven).
Beeld: Ernst Bergboer

Of de titel 'BNR Nieuwspersoon van het Jaar' ooit de poldervariant van zijn Amerikaanse tegenhanger zal worden, staat te bezien. Voor Omtzigt betekende het in elk geval een primeur èn een aardig verjaarscadeau: hij werd maandag 50.

Krentenwegge

1Twente-baas Flip van Willigen gaf de jarige Enschedeër een krentenwegge in de vorm van een Abraham mee, die nog weleens aan de onderhandelingstafel, soldaat gemaakt zou kunnen worden. Een beetje krentenwegge - sinds enkele maanden Unesco immaterieel erfgoed - krijg je voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum met één gezin niet op.

Twentse Krentenwegge
Lees ook
Twentse Krentenwegge in Saasveld op Erfgoedlijst: 'Product dat grenzen overschrijdt'

Dinsdag hervat Omtzigt de gesprekken over de eventuele vorming van een nieuw kabinet. Met onder meer twee van zijn mededingers naar die BNR-trofee. Met een plak Abrahamitische krentenwegge levert de nominatie hen toch nog wat op.

Omtzigt BNR Nieuwspersoon van het Jaar
Beeld: BNR Nieuwsradio
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.