Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede heeft voor nieuw P+R-terrein een plekje langs de snelweg op het oog

20240103 PR Google Maps Enschede Zuiderval Park and Ride
Beeld: GoogleMaps

Het stuk grond was ooit een strategische aankoop voor een toekomstige uitbreiding van bedrijvenpark De Marssteden. Maar bij nader inzien voldoet de kavel tussen de Windmolenweg en de Westerval niet aan de eisen van de gemeente Enschede. Niets doen met de kavel naast de oprit naar de A35 en N18 vindt de gemeente zonde. Daarom wordt de zogeheten 'Kop Westerval' mogelijk een P+R-terrein, waarbij de komst van een standplaats voor bussen op de langere termijn wordt opengehouden.

Het is geen geheim dat het Enschedese gemeentebestuur zoveel mogelijk automobilisten uit het drukke centrum wil weren. Maar dan moet bezoekers van de binnenstad wel een (financieel) aantrekkelijk alternatief worden geboden.

Van het Park & Ride-terrein aan de Zuiderval wordt al gretig gebruik gemaakt door Duitsers. Zij parkeren er hun auto en worden op vertoon van het parkeerticket gratis met een pendelbus naar de binnenstad gebracht. De gemeente zie het liefst een uitbreiding van dergelijke terreinen aan de noord- en zuidzijde van de stad.

Invalsweg

Bij de zoektocht naar geschikte plekken is de gemeente uitgekomen op de Kop Westerval. Het stuk grond op de rand van buurtschap Twekkelo - en tegenover een nog te ontwikkelen woonwagenlocatie - bleek wat lastig te ontwikkelen voor bedrijfskavels, maar de invulling met een grote parkeerplaats is nu een serieuze optie, bevestigt de gemeente.

Lees verder onder de afbeelding.


20240103 Gemeente Enschede Kop Marssteden kaartje
De beoogde locatie van het P+R-terrein aan de Kop Westerval, in het kaartje omschreven als 'Kop Marssteden'
Beeld: Gemeente Enschede

De naastliggende Westerval is een belangrijke invalsweg voor automobilisten die vanuit Haaksbergen, de Achterhoek of via de A35 naar het centrum van Enschede willen. Het tweede nieuwe P+R-terrein denkt de gemeente te ontwikkelen langs de Oldenzaalsestraat, zodat ook bezoekers vanuit Oldenzaal en Losser worden verleid om over te stappen op de bus. De P+R Zuiderval krijgt er waarschijnlijk een etage bij.

Verhuizing busremise

Aan de Westerval stopt het mogelijk niet bij slechts een parkeerterrein. In de zogeheten Openbaar Vervoer Visie van de gemeente Enschede wordt een balletje opgegooid om de busremise daarnaartoe te verplaatsen. Stadsbussen die buiten dienst zijn worden op dit moment geparkeerd op een terrein aan de Brandweerstraat, vlak naast het spooremplacement.

20230818 PR Zuiderval Enschede transferium regiohub Google Maps
Lees ook
Park & Ride-terrein in Enschede moet een van de eerste 'regiohubs' van Overijssel worden

Met het oog op de naastliggende fietssnelweg F35 vindt de locatie van de busremise vanuit oogpunt van verkeersveiligheid niet ideaal. Een woordvoerster laat weten dat de plannen voor zo'n verhuizing niet concreet zijn. Het staan dan ook op de langetermijnplanning in het OV-beleid. De Kop Westerval zou in datzelfde toekomstbeeld naast busremise ook een belangrijke overstaplocatie buiten het stadscentrum kunnen worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.