Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose parkeerautomaten en afvalbakken krijgen speciale behandeling rond oud en nieuw

Vuurwerkschade hengelo afvalbak 2021 gemeente hengelo
Afvalbakken zijn niet bestand tegen zwaar vuurwerk.
Beeld: Gemeente Hengelo

In Hengelo worden de meeste afvalbakken en parkeermeters rond de jaarwisseling 'beveiligd'. Bij de bakken wordt de binnenbak verwijderd en de parkeermeters krijgen een kapje. Met de actie wil de gemeente Hengelo voorkomen dat de objecten met oud en nieuw worden opgeblazen.

Afvalbakken

Met de acties hoopt de gemeente dat de schade aan straatmeubilair rond de jaarwisseling beperkt blijft. Om schade te voorkomen, worden deze week alle binnenbakken uit de vuilnisbakken gehaald en alle hondenpoepbakken afgesloten”, schrijft de gemeente. Aan de buitenkant worden vuilniszakken gehangen, zodat mensen toch hun afval kwijt kunnen. Volgende week worden de binnenbakken weer herplaatst.

Betaalautomaten

Ook de betaalautomaten voor het parkeren worden tijdelijk 'dichtgespijkerd': op zaterdag 30 december worden aan het eind van de middag kappen geplaatst op de betaalautomaten in de Hengelose binnenstad. Deze zullen op dinsdag 2 januari weer weggehaald worden.

Maatregelen

Dat de gemeente deze maatregelen neemt is niet nieuw: al een paar jaar poogt Hengelo op deze manier de schadepost rond de feestdagen te beperken. In 2021 was er iets meer dan zestienduizend euro schade aan gemeentelijke eigendommen.

In Enschede heeft de gemeente een aantal vuurwerkvrije zones aangewezen. Dit zijn locaties bij het ziekenhuis, kinderboerderijen en andere plekken waar geen vuurwerk afgestoken mag worden. In Hengelo zijn niet van dit soort plekken aangewezen. Wel kunnen Hengeloërs zelf zogenaamde ‘vrijwillige vuurwerkvrije zones' instellen.

icon_main_info_white_glyph

Vrijwillige vuurwerkvrijzone

De gemeente Hengelo ondersteunt initiatieven van inwoners die met elkaar afspreken om tijdens de jaarwisseling in hun buurt geen vuurwerk af te steken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een straat, pleintje, speeltuin of buurt. De gemeente stelt gratis borden beschikbaar waarmee bewoners het vrijwillige vuurwerkvrije gebied kunnen markeren. Bron: Hengelo.nl

Carbidschieten

Het afsteken van siervuurwerk is in Hengelo, net zoals in de meeste gemeenten in Nederland, toegestaan op oudejaarsdag van 18.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur. De verkoop van siervuurwerk is begonnen op donderdag 28 december, omdat er op zondag (oudejaarsdag) volgens de wet geen vuurwerk verkocht mag worden. Cardbidschieten mag binnen de gemeentegrenzen van 10.00 uur tot 02.00 uur.

Vuurwerkbranche 2023128
Lees ook
Ook in Almelo blijft vuurwerkbranche aan beter imago sleutelen: ‘Vuurwerk wordt vierwerk...'

Twente Milieu

Twente Milieu komt zaterdag 30 december afval ophalen, omdat zij dit afgelopen dinsdag (Tweede Kerstdag) niet hebben gedaan. Op 1 januari komt Twente Milieu geen afval ophalen en zal dat dan op zaterdag 6 januari doen. Het milieupark aan de Wegtersweg is op nieuwjaarsdag ook gesloten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.