Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Lichtjesavond in Wierden: 'Stilstaan bij de oorlogsslachtoffers en hun offers voor onze vrijheid'

Lichtjes Oorlogsgraven
Beeld: Organisatie herdenking

In Wierden wordt op kerstavond een Lichtjesavond gehouden bij de oorlogsgraven aan de Appelhofstraat. Op de begraafplaats liggen onder andere 25 geallieerden, omgekomen toen hun vliegtuigen crashten in Enter, Wierden en Zuna, vertelt Diederick ten Brinke in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Audiofragment
Lichtjes op de oorlogsgraven in gemeente Wierden | Diederick ten Brinke
.

Ten Brinke organiseert de Lichtjesavond bij de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Appelhofstraat sinds 2018. “De Lichtjesavond wordt al sinds 1991 gehouden op de Canadese Begraafplaats in Holten. In 2015 heeft Dick Jansen uit Burgum dat idee overgenomen voor de oorlogsgraven daar. Inmiddels is het uitgegroeid tot een activiteit in heel Nederland”, vertelt Ten Brinke. “Op kerstavond worden ruim 25.000 oorlogsgraven verlicht.”

Vier bemanningsleden

Voor Ten Brinke, zeer geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, is dit herdenken belangrijk “Op de begraafplaats liggen ook vier bemanningsleden begraven, die omgekomen zijn bij een vliegtuigcrash in 1943 Enter. Zo kwam ik op het idee om ook daar een Lichtjesavond te organiseren. Om stil te staan bij de oorlogsslachtoffers en hun offers voor onze vrijheid.”

“Vervolgens worden de kaarsen bij de graven zijn neergezet en sta je een moment stil om de overledenen te herdenken”

Indrukwekkend

De sfeer is bijzonder, geeft hij aan. “Je staat in het donker, vervolgens worden de kaarsen bij de graven zijn neergezet en sta je een moment stil om de overledenen te herdenken. Het is best indrukwekkend.”

Lezen namen

Op de begraafplaats zijn 47 graven van mensen die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog. Naast bemanningsleden van de gecrashte vliegtuigen onder andere ook mensen die omgekomen bij de beschieting van de kersttrein. “Hun namen worden gelezen. Het is belangrijk dat ook rondom Kerst deze mensen herdacht worden”, aldus Ten Brinke.

icon_main_info_white_glyph

Lichtjesavond

Iedereen kan deelnemen. De deelnemers verzamelen zich voor 17.00 uur op de parkeerplaats bij zwembad de Kolk, Dikkensweg 3, Wierden. Om 17.00 uur lopen de aanwezigen richting de begraafplaats aan de Appelhofstraat.
Het programma voor de Lichtjesavond op 24 december: • Woord van welkom • Gedicht • Kort verhaal • Oplezen namen overledenen • plaatsen kaarsen • Minuut stilte • Afsluiting.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.