Verkeer
Stuur appje
Zoek

Greijdanus viert 100 jaar gereformeerd onderwijs in Enschede: 'Elke dag gaat de Bijbel open'

Het is een bijzonder kind in Enschede. “En dat is-ie”, zegt directeur Martin Brouwer van Scholengemeenschap Greijdanus die deze maand het 100-jarig bestaan viert. Bijzonder, omdat de middelbare school van oorsprong een ‘streng’ gereformeerd karakter had - en wie weet misschien nog wel heeft. De directeur zegt dat het bordje ‘gereformeerd’ niet meer op de gevel staat en dat de school open staat voor alle geloofsgenoten zolang ze de christelijke identiteit maar onderschrijven.

Handen gevouwen

“Een kleinschalige school waar je gezien wordt.” Zo ziet directeur Martin Brouwer zijn school aan de Deppenbroekstraat 4 in Enschede. Greijdanus telt 170 leerlingen die op de een of andere manier zijn verbonden met het christendom.

“Op onze school wordt geleerd en geleefd vanuit de Bijbel. Elke dag gaat de Bijbel open en worden de handen gevouwen”, stellen de directeur en de coördinator identiteit Ria Pouwels. Ze voegen eraan toe dat alle personeel overtuigd christen is en die overtuiging ook uitdraagt.

Gereformeerde school

Van oorsprong was de school alleen voor de gereformeerden van Enschede. De kerk bemoeide zich nadrukkelijk met het onderwijs. “Vijftig jaar geleden leerden we wat we op zondag wel en niet mochten doen.” De zuilen zijn verdwenen waardoor ‘we geen school meer zijn voor de kerken maar voor christenen’.

icon_main_info_white_glyph

Kerstmarkt en onthulling monument

Het Greijdanus viert het eeuwfeest met een bijzondere kerstmarkt van 16.00 tot 20.00 uur op 21 december. De school aan de Deppenbroekstraat staat dan open voor iedereen die mee wil vieren. Dat kan door de markt te bezoeken en de door de leerlingen gemaakte waren te kopen. Het geld gaat naar het goede doel: een school in Indonesië. De jubilerende onderwijsinstelling brengt een glossymagazine uit met foto’s en verhalen uit het verleden en onthult om 17.00 uur een monument dat door de leerlingen is gemaakt. De onthulling gebeurt onder andere door wethouder Harmjan Vedder van de Christenunie.

Ook twijfelaars zijn welkom

De directeur treurt niet over die veranderende wereld. Hij verwelkomt nu baptisten, syrisch-orthodoxen, evengelischen, hervormden en zelfs twijfelaars op het Greijdanus. “Die zeggen: we weten niet zeker of er een god is en wat ik moet geloven, maar we willen dat onze kinderen de waarden leren en goed voor de wereld zorgen. Als je dat onderschrijft is er plek”, zegt Brouwer.

Regionaal

De school groeide uit tot een regionaal instituut. De schoolbevolking komt natuurlijk uit Enschede ‘een groot deel uit de zuidwijken’, maar Hengelo, Overdinkel, Oldenzaal en Boekelo zijn ook goed vertegenwoordigd. Brouwer: “Overigens gaat het niet om het 100-jarig bestaan van het Greijdanus, de school kreeg die naam in 1993. We vieren het eeuwfeest van het Gereformeerd Middelbaar Onderwijs.”

Christelijke identiteit

Het bordje ‘gereformeerd’ staat niet meer op de gevel. De christelijke identiteit wordt nog steeds met hoofdletters geschreven. Daar gaat het om in de school. Er is een document waarin wordt beschreven vanuit welke normen en waarden wordt geleefd.

Pouwels: “Wat betekent het voor het onderwijs dat we de Bijbel hebben. En wat betekent het dat we respectvol met de wereld om willen gaan”, verklaart de coördinator die de vraagbaak is voor identiteitszaken.

Paarse vrijdag

Dat maakte dat het Greijdanus zaak maakte van de paarse vrijdag. Een gevoelig onderwerp bij christenen dat veel vragen en opmerkingen opwierp. “We zijn bezig met pubers. Het is hun leefwereld. We hebben ook leerlingen die worstelen met hun identiteit en dat zijn geen tweederangs leerlingen. Bij zo’n onderwerp hoort ook oudereducatie”, aldus Brouwer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.