Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wc-bezoekjes én kolven in de binnenstad: Enschede opent een nieuw openbaar toilet

20231213_Openbaar toilet_De Heurne_Willemsen
Beeld: Willemsen Toiletten

De Enschedese binnenstad krijgt nieuwe openbare toiletten. Ben je urenlang aan het shoppen of aan het rondstruinen over de markt, en moet je nodig plassen? Dan kan je vanaf zaterdag niet alleen meer bij de openbare toiletten in de Klanderij terecht, maar ook bij het pand aan De Heurne.

Het nieuwe openbare toilet is een samenwerking van gemeente Enschede en schoonmaakbedrijf Willemsen en gaat zaterdag open. Eigenaar van de schoonmaakorganisatie, Theo Willemsen, legt uit dat de gemeente op meerdere plekken een openbare wc wil realiseren. "Ze willen de openbare toiletvoorzieningen in het centrum naar een hoger niveau tillen."

Kolf-woonkamer

Door de leegstand van een voormalig winkelpand is er een geschikte locatie. Twee panden naast Brasserie Willemientje, aan De Heurne 14, komt de openbare voorziening. "Een maand of vier geleden begon de verbouwing. Er moesten veel leidingen worden aangelegd. Da’s niet niks: van winkelpand naar super-de-luxe toiletten", aldus Willemsen.

De redenen waarom de openbare voorziening volgens Theo Willemsen luxe is, kan hij snel opnoemen. "Er komt een groot invalidetoilet, een drinkwatertappunt, een familietoilet voor ouder en kind en een kamer waar baby’s verschoond kunnen worden. En er komt ook een kleine kolf- en borstvoedingkamer. Die wordt ingericht als woonkamer, compleet in huiselijke stijl."

Klein geldbedrag

Voor het gebruik van de toiletten moeten bezoekers één euro betalen. Na betaling krijgt de gebruiker een tegoedbon van vijftig cent, die ze in kunnen leveren bij deelnemende winkels in dezelfde straat. "Zo’n vijftien winkeliers aan De Heurne doen al mee met die actie", legt Willemsen uit. "Misschien worden dat er na verloop van tijd nog wel meer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.