Verkeer
Stuur appje
Zoek

Foutje, bedankt: Gemeente Enschede legt 'te weinig' belasting op en loopt kwart miljoen mis

Nul 0 Euro
Beeld: Ernst Bergboer

In het huishoudboekje van de gemeente Enschede dreigt aan het einde van het jaar een gat van 260.000 euro, omdat er een fout is gemaakt bij het vaststellen van belastingtarieven. De gemeente heeft de verkeerde tarieven doorgegeven, waardoor er over dit jaar 3,84 euro minder in rekening wordt gebracht op de afvalstoffenheffing dan de bedoeling is.

Het gaat om het vaste tarief binnen de afvalbelasting. Een bedrag van luttele euro's voor de Enschedeër, maar op bijna zeventigduizend belastingbetalende huishoudens loopt dat wel op. De fout werd lange tijd over het hoofd gezien, omdat het om een relatief laag bedrag gaat. In totaal komt er namelijk ruim 17 miljoen euro binnen via de afvalstoffenheffing.

Verkeerde publicatie

Belastingtarieven worden vlak voor het verstrijken van het voorgaande kalenderjaar vastgesteld in de gemeenteraad. In Enschede is zo vastgelegd dat Enschedese huishoudens 230,16 euro in het vaste deel van de afvalstoffenheffing moeten betalen. Bij de officiële publicatie van het tarief in de Staatscourant - en dat is het tarief dat door het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente gehanteerd moet worden - is echter 226,32 euro gecommuniceerd.

Geen naheffing

Formeel zouden alle Enschedese huishoudens nu een 'naheffing' moeten krijgen van 3,84 euro. Daar wil het college van B&W niet aan. In de eerste plaats, omdat de opbrengst ervan niet opweegt tegen de administratieve kosten die bij zo'n extra aanslag zijn gemoeid. Maar ook zegt het college inwoners niet in verwarring te willen brengen.

Dat betekent dat er bij het opstellen van de jaarrekening met de accountant over een oplossing wordt nagedacht. De afvalstoffenheffing is een 'gesloten systeem', wat betekent een eventuele winst moet terugvloeien naar de belastingbetaler. Maar dat geldt dus in principe ook voor de kosten. Het college zegt ervoor te zorgen dat een dergelijke fout niet opnieuw gemaakt kan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.