Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

College Losser stemt in met vier ‘Haermans huuskes’ in De Lutte

Het Haerman
Het Haerman
Beeld: haerman.nl

“We willen bijdragen aan een duurzaam toekomstperspectief voor dit agrarisch bedrijf, dat zo dicht bij een Natura 2000 gebied ligt”, zegt wethouder Jaimi van Essen van de gemeente Losser. De aanvraag van de familie Schothorst om nog vier vakantiehuizen te realiseren op haar grond, krijgt groen licht van het college.

Het agrarisch bedrijf aan de Postweg 17-19 in De Lutte ligt op korte afstand van het Natura 2000-gebied Landgoederen Oldenzaal. Vanwege de problematiek rondom stikstof in relatie tot deze Natura 2000-gebieden en de gevolgen hiervan voor de agrarische sector, is gezocht naar een verbreding van de bedrijfsactiviteiten. Dit leidde tot de bouw van vakantiehuis ‘Het Haerman’ in 2022.

“Het past ook bij de toekomstvisie die we hebben, namelijk het nog beter benutten van ons groene goud”

Natura 2000

De eigenaar diende vorig jaar een principeverzoek in om vier vakantiehuisjes bij te bouwen. Dat is door het college toegestaan. “Als agrariërs een ander verdienmodel zoeken, denken we daar als gemeente in mee. Zeker als het gaat om een bedrijf dat zo dicht op een Natura 2000 gebied zit, dat brengt toch een stukje onzekerheid met zich mee”, aldus Van Essen.

Toekomstperspectief

Ook zo’n bedrijf moet toekomstperspectief hebben, benadrukt de wethouder. “Op deze manier kan er een stuk bedrijfszekerheid worden verkregen. In een sector die binnen Losser echt groeiende is; het past ook bij de toekomstvisie die we hebben als gemeente, namelijk het nog beter benutten van ons groene goud.”

Inheems bosplantsoen

“De huisjes passen prima op die plek. Er wordt ook extra groen aangeplant om te zorgen dat alles goed bij het landschap past.”
Aan de hand van een concreet inrichtingsplan worden de huuskes landschappelijk ingepast. Daarnaast komt er nog aanvullend groen, zoals inheems bosplantsoen op het erf, beplanting van de esrand en het realiseren van kruidenrijk grasland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.