Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Wethouderschap in Losser gaf Jimme Nordkamp een groter gevoel van trots dan installatie als Kamerlid

Jimme Nordkamp: 'Diversiteit aan woningen in de Julianastraat'.
Jimme Nordkamp.
Beeld: Gemeente Losser

In zijn functie als wethouder opende hij donderdag 30 november nog het Ontwikkelplein in Losser, op woensdag 6 december wordt Jimme Nordkamp geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer. Van de grens naar de zee; van Overdinkel naar Den Haag.

Nordkamp stond op de 24e plek op de kandidatenlijst van GroenLinks-PvdA. Met een verkiezingsuitslag van 25 zetels voor de groenrode combinatie is hij zeker van een plek op het kamerpluche. Mits er geen kandidaten met voorkeurstemmen voorrang krijgen. Dat blijkt echter niet het geval. En zo gaat Jimme Nordkamp uit Overdinkel, na een krappe anderhalf jaar wethouderschap in de gemeente Losser, op naar het Kamerlidmaatschap in Den Haag.

Stichting Urgente Noden

Als wethouder heeft Nordkamp onder andere de sectoren werk en inkomen, wonen, economische zaken en sport en cultuur in zijn portefeuille.
Nordkamp toont zich een sociale en betrokken wethouder. Hij sloot de gemeente Losser aan bij de stichting Urgente Noden, afgekort SUN. Hulp- en dienstverleners kunnen bij SUN voor hun cliënten noodhulp aanvragen als er geen andere voorzieningen (meer) zijn. Door het oprichten en faciliteren van noodhulpbureaus zorgt SUN Nederland er samen met gemeenten, donateurs en hulp- en dienstverleners voor dat niemand meer tussen wal en schip hoeft te raken. “Dat kan variëren van de aanschaf van een nieuwe wasmachine tot een herstelbehandeling van zijn of haar gebit bij de tandarts”, vertelde Nordkamp in een eerder interview daarover.

Betere cao

Hij maakte zich ook hard voor een betere cao voor mensen in de sociale werkvoorziening. Nordkamp, in een interview van juni 2023: “We willen een fundamentele verandering realiseren voor deze mensen, zodat hun inkomen structureel verbeterd wordt. We gaan daarvoor een motie indienen met de oproep aan het VNG om deze cao’s open te breken.”

Gevarieerd woningaanbod

Hij was en is voorstander van de bouw van meer gemengde woonwijken en sociale huurwoningen. “Waar ik op inzet is, dat er in elke buurt een gevarieerd woningaanbod is, voor verschillende inkomensgroepen. Het zou mooi zijn, dat er bijvoorbeeld in de Vogelbuurt in Losser, of in delen van Overdinkel, sociale huurwoningen verkocht worden, zodat daar meer goedkopere koopwoningen komen. En dat er op uitbreidingslocaties nieuwe sociale huurwoningen komen.”

“Als wethouder heb ik gezien dat mensen het steeds moeilijker hebben op allerlei terreinen”

Vluchtelingen

Hij zette zich in voor het opvangen van vluchtelingen. De gemeente herbergt inmiddels onder andere 101 vluchtelingen uit Oekraïne. Aan de taakstelling voor huisvesting van statushouders heeft Losser voldaan. Alleen ontbreekt het de gemeente aan opvanglocaties voor asielzoekers; dat gaat om 80 plekken. Het college zoekt nog naar mogelijkheden om opvang voor deze doelgroep te realiseren.

Tweede Kamer

Jimme Nordkamp vindt het jammer dat zijn werk als wethouder in Losser nu stopt, maar kijkt uit naar zijn nieuwe rol. “De aanvaarding van het wethouderschap van de gemeente waarin ik zelf ben opgegroeid, gaf mij een groter gevoel van trots dan de wetenschap dat ik als Tweede Kamerlid geïnstalleerd ga worden. Maar als wethouder heb ik ook gezien dat mensen het steeds moeilijker hebben op allerlei terreinen en zich zorgen maken over hun toekomst. Vanuit de Tweede Kamer hoop ik het voor hen wat beter te maken. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

Bevlogen wethouder

Burgemeester Cia Kroon bedankt de wethouder voor zijn inzet: “Wij hebben Jimme Nordkamp leren kennen als een bevlogen wethouder met hart voor de inwoners.”
Ze wenst Nordkamp heel veel succes in Den Haag. “Mooi dat onze gemeente daar nu iemand heeft zitten.”

De taken van wethouder Nordkamp worden, tot er een opvolger is benoemd, verdeeld onder de zittende wethouders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.