Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Tienjarig jubileum van Wierdens coachingsbedrijf voor boeren: ‘Zorgen dat ze weer regie in hun leven krijgen’

Portretfoto Paulien Hogenkamp
Paulien Hogenkamp bij haar coachingsbedrijf Hogenkamp Agrarische Coaching
Beeld: Hogenkamp Agrarische Coaching

“Wat zeg je tegen een huilende boer, die het niet meer ziet zitten? Waarvan het bedrijf al jaren niet meer goed loopt?” Het zette Paulien Hogenkamp ruim tien jaar geleden aan het denken, vertelt ze in de ochtendshow van Twente FM. Het werd haar missie om boeren te helpen; haar coachingsbureau, speciaal opgezet voor de agrarische sector, bestaat inmiddels tien jaar.

Het boerenleven zag er dertien jaar geleden heel anders uit dan dat we het nu kennen. Boerenbedrijven, hypotheken en werknemers groeiden. Hogenkamp, afkomstig uit Wierden, was destijds adviseur bij een varkensbedrijf. “Door die bedrijfsgroei steeg ook het verantwoordelijkheidsniveau. In die tijd trof ik de boer aan die het niet meer zag zitten.”

Gepaard met adviezen hielp ze de boer in kwestie uit de problemen. Hier lag haar roeping, wist ze. Na het volgen van een studie tot coach, richtte ze het eerste coachingsbedrijf van Nederland op, speciaal voor boeren. Nu, tien jaar later, is het uitgegroeid tot een volwaardig coachingsbedrijf met acht werknemers en viert Hogenkamp Agrarische Coaching deze maand haar jubileum.

Weer stevig in de schoenen

“Ik zag tien jaar geleden dat de boeren het erg moeilijk hadden”, vertelt Hogenkamp. “Tijdens de enorme groei van de sector richtte iedereen zich op het economische en technische verhaal van het boerenbedrijf.” De ondernemer achter dat bedrijf werd vergeten. Hogenkamp richt zich juist op die ondernemers.

“Mensen met weinig zelfvertrouwen groeien naar iemand die weer stevig in de schoenen staat”

Hogenkamp ervaart hoe belangrijk haar werk is: “Het is enorm dankbaar werk. Mensen met weinig zelfvertrouwen groeien naar iemand die weer stevig in de schoenen staat. Ze kunnen weer op een gezonde manier de communicatie met de omgeving oppakken. Dat is waar we voor gaan.”

Schrijnende gevallen

Het Wierdens bedrijf heeft veelal te maken met familie- en relatieproblemen. “Als je boer bent, is het bedrijf ook je thuis.” Naast deze problemen ziet ze ook andere schrijnende gevallen. “De start van een coachingstraject begint lang niet altijd met positief gezinde boeren. We begeleiden bijvoorbeeld ook nabestaanden van boeren die suïcide hebben gepleegd.” Volgens cijfers van 113 Zelfmoordpreventie is de agrarische sector de één na grootste sector waar suïcides plaatsvinden.

icon_main_info_white_glyph

113 Zelfmoordpreventie

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Vierhonderd aanmeldingen

Hogenkamp bewoog mee met de verandering van de sector in de afgelopen jaren. “Al was het alleen al dat boeren destijds hun persoonlijke problematiek onder het tapijt veegden, er bestond toen geen coachingsbedrijf. Dat was wel een beetje de cultuur in de sector.” Vandaag de dag heeft het bedrijf uit Wierden vierhonderd nieuwe aanmeldingen per jaar, afkomstig uit heel Nederland.

Trots

“We zien dat boeren trots zijn op hun persoonlijke ontwikkeling”, vertelt Hogenkamp. Het bedrijf ziet dat het meer vanzelfsprekend wordt om een afspraak te maken. “Mensen die lekker in hun vel zitten en dat ook willen blijven zitten. Ze komen dan om even te klankborden of willen gewoon wat advies. Dat is wel een grote verandering die we zien. Mensen zoeken eerder begeleiding, waardoor de gevallen gelukkig minder schrijnend worden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.