Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Engels’ tuin Ootmarsum bijna winterklaar: ‘Maar vraag naar vrijwilligers blijft’

Maar een enkele vrijwilliger meldde zich onlangs aan voor werkzaamheden op de laatste zaterdag van de maand in de Engels’ tuin in Ootmarsum. De stichting die verantwoordelijk is voor het onderhoud deed daarvoor een oproep in de plaatselijke media. Helaas met weinig respons dus. "De vraag naar vrijwilligers blijft”, aldus secretaris Hans van Zuilekom.

Onderhoudsovereenkomst

De stichting Engels‘ tuin Ootmarsum verzorgt al sinds 2013 het onderhoud van het stadspark in Ootmarsum en bestaat dus tien jaar. Daarvoor was het een werkgroep die viel onder de plaatselijke Stadsraad. Maar dat voelde volgens Van Zuilekom wat te 'beklemmend'. Nu werkt de stichting op basis van een onderhoudsovereenkomst samen met de gemeente Dinkelland.

Geen Engelse tuin maar Engels’ tuin

Engels' tuin werd in 1917 aan Ootmarsum geschonken door juffrouw Hendrika Antonia Engels, de laatst levende erfgenaam van de hofmeier van de omliggende marken, vandaar deze naam. “Daarom is het dus geen Engelse tuin, zoals velen denken maar Engels'tuin”, verduidelijkt Van Zuilekom.

  • Engels tuin Ootmarsum
    Stadstuin Engels' tuin in Ootmarsum wordt onderhouden door enthousiaste vrijwilligers
    Beeld: Niels Wesselink
  • Engels tuin Ootmarsum vrijwilliger
    Stadstuin Engels' tuin in Ootmarsum wordt onderhouden door enthousiaste vrijwilligers
    Beeld: Niels Wesselink

Gezondheidsredenen

Naast de laatste zaterdag van de maand wordt er ook de laatste woensdag van de maand gewerkt in de Engels Tuin. Ook op deze morgen de 29e november is de opkomst van vrijwilligers best redelijk te noemen. Een twaalftal veelal wat oudere mannen steken fanatiek de handen uit de mouwen. Zelfs voorzitter Harrie Oude Elberink, die binnenkort vanwege gezondheidsredenen het stokje overgeeft aan secretaris Hans van Zuilekom, schept driftig een kruiwagen vol met bladafval.

Koffie

Even verderop wordt een bladblazer op wieltjes gebruikt om het afval op een hoop te blazen. Vrijwilligers nemen hun eigen auto en aanhanger mee om het blad op een grote hoop te gooien, die dan vervolgens door de gemeente wordt opgehaald. In het theehuis, dat leegstaat omdat de exploitanten pasgeleden hebben besloten om met hun activiteiten te stoppen, staat de koffie klaar. Twee dames, eveneens vrijwilligers, schenken in en zorgen voor de koeken.

“We zouden het theehuis graag zelf in beheer hebben”

Het is kil in het theehuis dat in het bezit is van de gemeente en een rijksmonument is. “We zouden het theehuis wel graag zelf in beheer hebben”, zegt Hans van Zuilekom. “Dan kunnen we ook onze kleine gereedschappen kwijt en boven koffie drinken.” Omdat het gas in het gebouwtje is afgesloten, zijn andere vrijwilligers bezig om er elektrische kacheltjes te installeren. Menige medewerker verwarmt zich aan een bekertje koffie. De adem zorgt voor wasem in de lucht.

Ondernemers

Een andere optie om het theehuis in eigen beheer te krijgen is het over te nemen van de gemeente; kopen dus. “We zouden graag zien dat enkele ondernemers in Ootmarsum ons zouden steunen, om het mogelijk te maken het theehuis aan te kopen. Want daar hebben we zelf het geld niet voor”, sluit Van Zuilekom af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.