Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo kan met extra miljoen van het Rijk versneld aan de slag met nieuwbouwprojecten

De Juffers 29231124
Beeld: Bjorn van den Elst

Almelo heeft een miljoen euro toegezegd gekregen van het Rijk. Daarmee kan een achttal, soms deels al in gang gezette bouwprojecten worden aangepakt. Een van de projecten is De Juffers op de oude schoollocatie aan de Heetveldweg.

Het gaat hier om een wijk met overwegend sociale huur, bestempeld als inbreidingslocatie. De gemeente meldt dat op het terrein 21 grondgebonden woningen zullen komen, waarvan 3 levensloopbestendige woningtypen en voor het overige eengezinswoningen. ”Op dit moment zijn 14 woningen in de verkoop. Zeven daarvan worden aan de woningcorporatie geleverd. De verkoopprijzen liggen tussen de 299.000 en 329.000 euro.” Volgens de gemeente zal het toevoegen van koopwoningen in deze prijsklasse ‘een positieve, sociale impuls geven aan de wijk’.

Almelo wil de komende jaren 4000 nieuwe woningen aan de gemeente toevoegen. Met een subsidie van ruim een miljoen euro van het ministerie van BZK kunnen volgens wethouder Jan Martin van Rees in dat kader acht projecten versneld worden uitgevoerd. “Deze impuls van het Rijk maakt het mogelijk dat in 2025 of zelfs al volgend jaar van start kan worden gegaan.” Van Rees doelt daarbij onder meer op projecten in de Grotestraat – Kerkstraat en Grotestraat – Hagengracht.

850 miljoen

De Startbouwimpuls van het Rijk is bedoeld voor projecten die planologisch ver gevorderd zijn. Er werd landelijk voor 850 miljoen euro aan verzoeken ingediend. De Rijkssubsidie kan projecten in versnelling zetten. Bij de 8 gehonoreerde projecten waarvoor de subsidie aan Almelo is toegekend, hoort naast De Juffers ook een woningbouwproject aan de Rietveldstraat, Gravenstraat-Zwaluwenstraat en nieuwe appartementen in de Kolkschool.

Bestaande panden

Zo komen er met de rijksgelden 8 nieuwe woningbouwprojecten van verschillende omvang gereed. Het gaat om zowel woningen in bestaande panden als om nieuwbouwprojecten. Van Rees ziet op die manier een breed aanbod woningen op de markt komen: ”Ook elders in de stad kunnen mooie projecten versneld worden uitgevoerd met deze subsidie.”

Betaalbaar

Bij genoemde projecten gaat het om verkoopprijzen tot 355.000 euro of een middel dure huurprijs van maximaal 1.023 euro per maand. De gemeente benadrukt dat projectontwikkelaars en corporatie zorgdragen voor de financiering en dat er geen sprake is van kosten of opbrengsten van de gemeente. Bovendien wordt de verkoopprijs van 355.000 euro naar Rijksmaatstaven als 'betaalbaar' benoemd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.