Verkeer
Stuur appje
Zoek

Seksende stellen stiekem gefilmd in Reutumse privésauna van Johannes (60)

Sauna ter illustratie
Beeld: Pixabay

Vier verborgen camera's filmden tientallen nietsvermoedende bezoekers in een privésauna in Reutum. Terwijl de stellen seks hadden, keek de 60-jarige sauna-eigenaar Johannes van T. in vele gevallen mee via zijn telefoon. Dat stelt het Openbaar Ministerie. "De verdachte vertelt een ongeloofwaardig verhaal."

Er werd van januari 2021 tot en met maart 2021 bijna dagelijks gefilmd in de privésauna met Turks stoombad en een bed. Dat gebeurde met verborgen camera's in twee wekkers, een kastdeur en achter een spiegel.

Live meekijken

Zo'n achttien stellen waren per week te gast in de sauna, die te boeken was via een website. Als een stel arriveerde, werden ze rondgeleid door Johannes, waarna de eigenaar de locatie verliet.

Terwijl de stellen dachten dat ze helemaal alleen en onbespied konden ontspannen, keek de eigenaar live mee via zijn telefoon. "In een aantal gevallen werd langer dan een uur live meegekeken", stelt officier van justitie IJdis. In het politiedossier valt ook te lezen dat veel beeldmateriaal van stellen in de sauna is teruggevonden op de SD-kaarten uit de camera's en op de laptop van de verdachte.

Als het saunabezoek van de stellen erop zat, was de verdachte opvallend snel weer in de sauna. In een aantal gevallen binnen tien minuten. "Rechercheurs zien ook dat de verdachte voor en na bezoeken de camera's instelt. Hij wordt dan zelf vastgelegd voor de camera's met zijn telefoon in zijn hand."

Vreemd gevoel

Het filmen in de sauna gebeurt drie maanden lang totdat Danielle* en haar partner een bezoek brengen. Ze hebben een raar gevoel tijdens hun bezoek en gaan op onderzoek uit.

"De eigenaar liet ons de accommodatie zien en zei: 'Ik ga zo naar Duitsland, dus jullie kunnen je gang gaan'", vertelde Daniëlle eerder tegen RTV Oost. "Ik vond dat een rare opmerking. Toen we eenmaal samen in de sauna zaten, voelde ik me echt bekeken."

icon_main_info_white_glyph

Weinig aangiftes


Twee stellen deden aangifte terwijl er tientallen stellen gefilmd zijn. Veel van de slachtoffers hebben zich niet gemeld en de politie weet ook niet wie dat zijn. Dat het om een privésauna gaat waar ook mensen afspreken die liever niet in de openbaarheid treden over hun afspraakje daar, speelt mogelijk een rol in het lage aantal aangiftes.

De twee besluiten op onderzoek uit te gaan en schrikken zich een ongeluk: vanuit twee digitale klokken wordt er stiekem gefilmd. Achterop de digitale klokjes is met ducttape een SD-kaart geplakt, die de opnames bewaart. "Een van de klokjes was gericht op de sauna en de jacuzzi, de ander filmde het bed", vertelt Daniëlle.

Samen met haar vriend besluit ze om de SD-kaartjes mee te nemen en thuis in te laden in de laptop. "Dat was een enorm schrikmoment; het waren heftige beelden", zegt Daniëlle. Op de SD-kaart blijken namelijk heimelijke filmopnames van nog veel meer stellen te staan die de accommodatie eerder hadden geboekt. "Zodra er iemand voor de camera bewoog, startte de opname", zegt Daniëlle.

'Stiekem filmen, mag dat?'

Als de politie op 18 maart 2021 een inval doet, vinden ze op een verborgen plank in een kast USB-sticks en nog twee camera's. In een kastdeur zien ze een rond uitgezaagd gat waar zo'n camera precies in past. Als ze de telefoon van de verdachte in beslag nemen, vinden ze apps om live mee te kijken en ontdekken ze dat de man op Google heeft gezocht naar 'Stiekem filmen, mag dat?' en specifiek naar 'spycams'.

Na media-aandacht in de maand na de ontdekking, melden meer slachtoffers zich bij de politie. "Het is echt vies en walgelijk", verklaart een van hen.

Actief seksleven

Ondanks al het beeldmateriaal, de verborgen camera's en de zoekgeschiedenis, ontkent de verdachte dat hij de stellen wilde filmen. Dat doet hij via zijn advocaat, want hij wilde zelf niet aanwezig zijn bij de rechtszaak uit angst voor de media-aandacht.

"Ik kan er niet omheen dat hij de schijn tegen heeft", stelt advocaat Desirée Greven. "Maar het verhaal zit toch echt anders dan het OM stelt."

De digitale klok waar de camera in verstopt zat
Beeld: RTV Oost

Zo zou de verdachte een erg actief seksleven hebben, wat de reden zou zijn voor de camera's. "Hij sprak samen met zijn vrouw regelmatig af met andere stellen om seks te hebben. Met toestemming lieten ze dat dan filmen door die verborgen camera's. Het was niet de bedoeling dat gasten gefilmd zouden worden.

"Waarom dat toch gebeurde? "Die camera's waren daar, maar ik heb nooit meegekeken. Eén keer, maar dat was per ongeluk", verklaarde de verdachte bij de politie.

icon_main_info_white_glyph

Gevolgen voor verdachte


De verdachte heeft naar eigen zeggen veel last van de verdenkingen. Zo zou hij in een 'spiraal van verlies en vernedering' terecht zijn gekomen. Een van zijn dochters wil geen contact meer met hem en in Reutum werd hij vermeden door buurtbewoners.

'Uitgekotst'

Een onzinverhaal, stelt officier IJdis. "Vier verborgen camera's in zes standpunten filmden. Politieonderzoek dat uitwijst dat op de telefoon van verdachte de camera-apps in gebruik waren op het moment dat er gasten waren en SD-kaarten vol beeldmateriaal. Ik kan niet anders concluderen dat de verdachte heel goed wist wat hij aan het doen was."

Hij eist honderd uur werkstaf en is het eens met de schadevergoedingen van zo'n duizend euro per slachtoffer. "Dan houd ik rekening met het feit dat het verdachte veel last heeft gehad van de media-aandacht.

"Hij werd volgens zijn advocaat uitgekotst in Reutum en heeft daarom ook zijn huis verkocht.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.*Daniëlle is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de RTV Oost redactie.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.