Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose vereniging voor 'serieuze sportfokker én mensen met kippetje in de tuin' onderscheiden

231118 hksv onderscheiden 1
Burgemeester Sander Schelberg reikte de Koninklijke Erepenning uit aan voorzitter Ilona Veldhuis en secretaris Peter Oude Groothuis..
Beeld: GEMEENTE HENGELO

De Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging is een van de oudste verenigingen van Hengelo en de op drie na oudste kleindiervereniging van Nederland. Zaterdag 18 november werd de 125e verjaardag gevierd aan de vooravond van een grote jubileumshow. Bij die gelegenheid reikte burgemeester Sander Schelberg de Koninklijke Erepenning uit aan voorzitter Ilona Veldhuis en secretaris Peter Oude Groothuis.

Noabershow

In het Excelsiorhuis aan de Geerdinksweg 40 in Hengelo is zondag 19 november van 10 tot 17 uur de jaarlijkse en gratis toegankelijke 'Noabershow' te bezoeken. Die show is voor de vereniging hét middel om te laten zien wat ze allemaal in huis hebben en nieuwe leden te werven. Er zijn zondag ruim 100 sierduiven en 150 konijnen te bewonderen.

Koninklijk respect

Een dag eerder was er in het Excelsiorhuis een Koninklijke Erepenning te bewonderen. Dit kleinood kan een burgemeester uitreiken aan verenigingen, stichtingen of instellingen bij het bereiken van een vijftigjarig jubileum of bij een volgend belangwekkend lustrum. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger en wordt per Koninklijk Besluit toegekend.

icon_main_info_white_glyph

Geschiedenis

De HKSV bestaat sinds 1898. Bij de oprichting luidde de naam Hengelosche Pluimvee Vereeniging. In 1909 werd deze veranderd in Hengelosche Pluimvee- en Konijnenvereniging. In de eerste 50 jaar van haar bestaan organiseerde de club regelmatig grote nationale tentoonstellingen met meer dan 1.000 inzendingen. Deze shows, die werden gehouden in het Vereenigingsgebouw van machinefabriek Stork, trokken vaak wel 1.500 betalende bezoekers. Op 9 april 1972 fuseerde de vereniging met de Hengelose Konijnen- en Pluimveefokkers Vereniging De Eendracht en kreeg zij haar huidige naam: Hengelose Kleindieren Sportfokkers Vereniging.

Kippetje in de tuin

De HKSV is een vereniging voor zowel sportfokkers als liefhebbers van kleindieren. Het is een actieve vereniging die zich al 125 jaar inzet voor het in stand houden van zeldzame en oorspronkelijke rassoorten bij hoenders, konijnen en duiven. De HKSV wil een ‘bron van kennis’ zijn voor, zoals ze zelf zeggen, 'zowel de serieuze sportfokker alsook voor de liefhebber met een kippetje in de tuin of een konijn in huis'.

  • 231118 hksv onderscheiden 2 GEMEENTE HENGELO
    Deze dieren (en nog veel meer soortgenoten en andersoortige kleindieren) heten de bezoekers zondag 19 november in het Excelsiorhuis.
    Beeld: GEMEENTE HENGELO
  • 231118 hksv onderscheiden 3 G
    Deze dieren (en nog veel meer soortgenoten en andersoortige kleindieren) heten de bezoekers zondag 19 november in het Excelsiorhuis.
    Beeld: GEMEENTE HENGELO
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.