Verkeer
Stuur appje
Zoek

Politiek verzet Haaksbergen gebroken: akkoord voor zoutwinning Nobian

231116 nobian akzo chemicals haven hengelo 1 TWENTE
De fabriek van Nobian in Hengelo. Er zijn zo'n 1.400 banen in de regio afhankelijk van het Twentse zout.
Beeld: 1TWENTE

Na lang vol op de rem te hebben getrapt, ging de gemeenteraad van Haaksbergen woensdagavond akkoord met de geplande zoutwinning door Nobian. Na ruim een jaar van studeren, discussiëren en onderhandelen, is een meerderheid van de raad van mening dat zoutwinning verantwoord kan en gaat het licht op groen.

Werkgelegenheid

De voorstanders benadrukten steeds twee zaken: er zijn zo'n 1.400 banen in de regio afhankelijk van het Twentse zout én het in Hengelo gevestigde chemiebedrijf stopt jaarlijks 3,75 miljoen euro in een omgevingsfonds. Met dat geld kunnen allerlei sociaal-maatschappelijke initiatieven worden gesteund. En Haaksbergen, dat al jaren krap bij kas zit, kan dat geld bijzonder goed gebruiken.

“Wij zijn niet overtuigd van het verhaal van Nobian en daar zal niets aan veranderen”

14,5 ton zout

Het 'ja' van de raad betekent dat Nobian, na een gevecht van meer dan een jaar, nu de zegen krijgt om de komende drie decennia 14,5 ton zout uit de bodem te halen tussen Haaksbergen en Sint Isidorushoeve. De draai, van tot twee keer toe een harde 'nee' naar een 'ja', komt mede op het conto van Nieuw Haaksbergen (NH).

Die lokale partij voerde, samen met coalitiepartner CDA en oppositiepartij VVD, het Haaksbergse verzet aan. Maar woensdagavond, op het beslissende moment, ging NH overstag tot onvrede van het CDA en VVD. In tegenstelling tot die twee fracties, is NH namelijk van mening dat Haaksbergen het onderste uit de kan heeft gehaald in de strijd om het Haaksbergse zout.

220609 Nobian akzo chemicals haven hengelo
Lees ook
Hengelose chemiegigant wil aan de slag in Haaksbergen: 'We winnen al honderd jaar veilig zout'

Democratisch besluit

Die mening is ook de PvdA toegedaan. "Toch staan we voor een moeilijk besluit", stelde de PvdA met het oog op omwonenden die bang zijn voor scheuren in hun huis. Tegelijkertijd heeft die partij ook oog voor bijvoorbeeld de werknemers van Nobian die vrezen voor hun baan.

Maar in een democratisch besluit gaan, zo zei PvdA-fractievoorzitter Thij Looman, de belangen van de meerderheid voor. Met de wetenschap dat er voor de minderheid van alles geregeld is om eventuele schades te voorkomen of te vergoeden, stemde die partij in met de zoutwinning. Datzelfde deden ook Team DAP, D66 en dus ook - tot verbazing van velen - Nieuw Haaksbergen.

CDA en VVD blijven tegen

Na het traject van het afgelopen jaar, waarin van alles uit de kast is gehaald om een akkoord te krijgen voor de zoutwinning, blijven CDA en VVD tegen de zoutboringen. "Wij zijn niet overtuigd van het verhaal van Nobian en daar zal niets aan veranderen", zei de VVD bij monde van fractievoorzitter Bart Woortman.

'Veilig en verantwoord'

Verantwoordelijk wethouder Jan-Herman Scholten is er echter van overtuigd dat zoutwinning nu wel veilig en verantwoord kan. Want Haaksbergen heeft volgens hem tal van toezeggingen gekregen van Nobian in aanloop naar dit beslismoment. Zo heeft het chemiebedrijf bijvoorbeeld een garantiefonds toegezegd, mocht er schade ontstaan. En de zoutwinner stopt dus jaarlijks 3,75 miljoen euro in een omgevingsfonds.

Gang naar de rechter

Met het akkoord uit Haaksbergen kan staatssecretaris Hans Vijlbrief de vergunning voor de zoutwinning afgeven. Of dat betekent dat Nobian nu kan gaan boren? Nog niet, want er kan bezwaar worden aangetekend tegen die boorvergunning en tegenstanders hebben al gemeld dat 'juridisch getouwtrek volgt'.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.