Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ook in Bornerbroek arriveert Sinterklaas per boot: ‘Alleen niet bij slecht weer’

pakjesboot Bornerbroek 20231115
Zoals de pakjesboot vorig jaar in Bornerbroek arriveerde
Beeld: Bjorn van den Elst

Almelo mag dan de Waterstad heten, ook in Bornerbroek is voldoende water om een boot te laten varen. En dus staan er zondag om 14 uur weer een paarhonderd kinderen bij de Vredesbrug over het kanaal waar Sint en zijn pieten aanleggen. ”Mocht dat per boot niet mogelijk zijn vanwege slecht weer, dan gaan we rechtstreeks naar sportzaal De Latij.”

Petra Tangena is beheerder van ’t Brookshoes, het Kulturhus in Bornerbroek, en maakt deel uit van de intochtwerkgroep. Op drie oudgedienden na een bijna nieuwe groep. ”De intocht is te groot geworden om met drie mensen te organiseren. Niet dat er werd gevreesd voor de intocht, maar we hebben we een oproep gedaan voor nieuwe werkgroepleden met de vermelding dat het anders niet meer door kan gaan. En dan komt het in Bornerbroek altijd goed.”

“Deze locatie in de buitenlucht kwam tijdens corona in beeld”

Met zijn 25 pieten strijkt Sinterklaas dit jaar voor de derde maal neer in het Dorpspark achter de kerk. Deze locatie in de buitenlucht kwam tijdens corona in beeld, vertelt Tangena. ”En iedereen vond het een mooie plek voor de intocht. Je kunt er een mooi feestje houden. Dat hebben we er dus ingehouden, met altijd de uitwijkmogelijkheid naar de sportzaal.”

Traditie

De intocht wordt gedragen door inwoners en de ondernemers in het dorp. Die zorgen ervoor dat de Sint weer aardig wat snoepgoed in de rondte kan strooien en chocoladeletters mag uitdelen. Want dat laatste begint in Bornerbroek aardig op een traditie te lijken en dat is best bijzonder. ”Mooi dat het kan in ons dorp”, geeft Tangena aan. ”We hebben er 250 ingekocht en die zijn zondag allemaal op. Rond de 200 kinderen komen uit Bornerbroek zelf. De rest is van buiten afkomstig. De intocht trekt ook inwoners uit Almelo. Die geven de voorkeur aan de dorpse sfeer hier. Iedereen is welkom.”

Verlies

Harry Nijkamp alias de Flierefluiter verzorgt de muziek tijdens het intochtfeest met een show van de dansers van Ledo. De fanfare zal worden gemist, nadat die recentelijk na het 125-jarig bestaan jammerlijk ter ziele ging. ”Een enorme verlies voor het dorp. Heel jammer. Gelukkig hebben we de Flierefluiter nog die licht en geluid verzorgt.”

Route

De route is dezelfde als vorig jaar. Die begint bij de Vredesbrug trekt in één streep naar Bornerbroek. Om 14.30 uur arriveert de stoet op de eindbestemming in het Dorpspark.

Aadorp

In Aadorp staat de intocht voor volgende week zaterdag 25 november op de kalender. De intocht in Almelo begint komende zaterdag omstreeks 12 uur als Sinterklaas rond 12.30 uur met 150 pieten op een achttal boten de stad binnenvaart.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.