Verkeer
Stuur appje
Zoek

LHBTI belangenorganisatie COC reageert op homofobe spreekkoren tijdens duel Twente – Heracles

De COC Twente-Achterhoek bracht een statement naar buiten over de homofobe spreekkoren die bij de wedstrijd Twente – Heracles klonken. De organisatie die opkomt voor de belangen van de LHBTI gemeenschap dringt erop aan dat Almelo hier krachtig tegen optreedt.

Terug naar zondag 22 oktober. Bij de Twentse derby Heracles – Twente klinken er één minuut lang spreekkoren. ‘Het zijn de homo’s, ja de homo’s uit Almelo’ schalde door het voetbalstadion, totdat er werd gescoord door Heracles in haar thuishaven. De regels over spreekkoren hadden toegepast moeten worden, vindt COC.

Protocol KNVB spreekkoren

Wat zijn die regels dan? Een stadionspreker moet eerst waarschuwen bij massaal, repeterend of langdurige spreekkoren in het stadion. Wanneer de spreekkoren na twee waarschuwingen doorgaan, wordt de wedstrijd stilgelegd en worden de daders een stadionverbod opgelegd van maximaal achttien maanden.

“We zien bij bekertjes op het veld dat er heel streng wordt gehandhaafd”

"Het hoort niet, maar doordat wij snel scoorden is het gelukkig tijdig gestopt”, geeft Heracles als reactie op de spreekkoren. Volgens Thymen Bregman van COC geen excuus: “Er had eerder ingegrepen moeten worden. We zien bij bekertjes op het veld dat er heel streng wordt gehandhaafd. Eigenlijk snappen wij niet dat bij dit soort kwetsende spreekwoorden het protocol niet wordt gehandhaafd.”

'Worstelen met identiteit'

“Dit soort spreekkoren kunnen echt pijnlijk zijn voor de jongeren die in het stadion zitten die aan het worstelen zijn met hun identiteit.” Zelf is Thymen ook voetbalsupporter en kan zich goed verplaatsen in waarom de spreekwoorden zo kwetsend zijn: “Als jonge jongen heb ik best lang getwijfeld of ik wel supporter en homo tegelijk kon zijn, omdat die twee werelden zo ver van elkaar af leken te liggen.” Nu gaat hij wel elk weekend naar FC Twente met een fijn gevoel. Mede dankzij de spreekkoren die 'vrijwel niet te horen zijn'. “Daarom is het nog belangrijker dat hierop wordt gehandhaafd", zegt hij.

Statement op Facebook

COC sprak haar onvrede uit over de spreekkoren waarop niet werd gehandhaafd op Facebook. Daarin roept de organisatie ook op dat ‘het bestuur van Heracles, de KNVB en de gemeente Almelo hier afstand van te nemen’. Ook hopen ze dat ‘in de toekomst bij homofobe spreekkoren dezelfde lijn wordt gevolgd als bij bekertjes op het veld’. Hetzelfde statement ging ook als persbericht naar betrokkene partijen. Tot zover blijven de reacties uit van de drie organisaties.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.