Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Paardenmarkt tijdens de Koale Kermis in Ootmarsum: 'Is de koffie hier gratis?'

Paardenmarkt ootmarsum 2023
Paardenmarkt Ootmarsum
Beeld: Twente FM

Het aantal paardenmarkten is in de regio verminderd, maar tijdens de koale kermis in Ootmarsum hebben veel handelaren zich weer verzameld, dit jaar zelfs vanuit België en Frankrijk. Om 07.00 uur ‘s ochtends is de markt geopend, om 11.00 uur worden de aanvoerpremies uitgekeerd.

De traditie in Ootmarsum komt voort uit de vee- en warenmarkt die vroeger gehouden werd. De markt werd georganiseerd door een zevental buurtschappen. Het bestuur werd vertegenwoordigd door buren uit de regio: Ootmarsum, Agelo, Lattrop, Tilligte, Nutter, Oud Ootmarsum en Breklenkamp. “Dit hebben we weer in stand gebracht, ook hebben we een verjonging in het bestuur doorgevoerd”, vertelt Hans Snoeijink, organisator van de paardenmarkt, tijdens de ochtendshow van Twente Fm.

Internationale bezoekers

Auto's met kentekens uit België en Frankrijk staan geparkeerd rondom de markt. “Ik merk dat er handelaren van ver komen, vanochtend werd mij namelijk gevraagd of de koffie gratis is!” lacht Snoeijink. De markt zit dit jaar ruim boven het aantal aangevoerde paarden en pony's vergeleken met vorig jaar. “Ik sprak net iemand die met negen pony's kwam en er al acht verkocht had.”

Aanvoerpremies

Elke handelaar krijgt per paard dat ze aanleveren 15 euro en per pony 7,50 euro. Om 11.00 uur in de ochtend wordt aan elke handelaar hun aanvoerpremies uitbetaald. “Daarbij krijgt het grootste paard en het paard met de hoogste schofthoogte ook nog een prijs”, vertelt Snoeijink.

Ingekort

Dat er een grote aanvoer van paarden en pony's zou komen had de gemeente ook niet verwacht. Het aantal meters grond dat beschikbaar is gesteld voor de paarden- en ponymarkt waren ingekort. “De straten zijn zo ingericht dat er palen ingezet kunnen worden, hier kunnen de dieren dan staan”, legt Snoeijink uit. Om toch alle paarden en pony's een plekje te kunnen geven heeft de organisatie uiteindelijk nog een paar spanbandjes tussen bomen gespannen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.