Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Anti-kernwapenmotie door Hengelose raad aangenomen

De Hengelose gemeenteraad heeft een motie aangenomen die de Nederlandse regering oproept het VN anti-kernwapenverdrag te tekenen. De motie werd ingediend door de fracties van GroenLinks, ChristenUnie, D66 en de SP.

Vredesactivist Jan Schaake vertelde bij 1Twente Vandaag over het gevaar van kernwapens.

De motie werd met 22 stemmen voor en 11 stemmen tegen aangenomen. Vredesbeweging international Campaign to Abolish Nudear weapon (ICAN) riep Nederlandse steden op zich uit te spreken tegen nucleaire wapens. Met de motie willen de partijen dat de Nederlandse regering het VN anti-kernwapenverdrag ondertekent.

Of Nederland het verdrag gaat ondertekenen is nog maar de vraag, want Nederland is een zogenaamde ‘semi-nucleaire staat’. Ons land heeft zelf geen nucleaire wapens, maar huist wel een aantal Amerikaanse B61 nucleaire bommen op Vliegbasis Volkel. Tijdens de Koude Oorlog werden Amerikaanse nucleaire wapens verspreidt onder NAVO-lidstaten die zelf geen nucleaire wapens hadden. In tijden van oorlog kunnen deze bommen worden afgeworpen door Nederlandse F16’s. De overheid ontkent noch bevestigt dat er nucleaire wapens op Volkel liggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.