Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Mirrewinterhoornbloazer worden? 'Kinderen pakken het heel snel op, ouderen hebben er meer moeite mee'

Midwinterhoornblazers
Beeld: Mirreweenterhoornbloazers Oldenzaal

Nog even en ’n oaln roop klinkt over het Twentse platteland. Midwinterhoornblazers halen de komende weken de hoorn weer tevoorschijn. Maar nu al buiten blazen is uit den boze! “Dat is ten strengste verboden”, vertelt Emiel van Hoek lachend. “Pas op de eerste Adventszondag, 3 december, wordt er buiten geblazen.”

Tot dan gebeurt het blazen binnen. Dat geldt ook voor de blaasavonden, die stichting Mirrewinterhoornbloazers Oldenzaal in oktober en november houdt. “Voor volwassenen en kinderen”, zegt Van Hoek in het radioprogramma Twente wordt Wakker. “Blazen kost kracht en is niet echt makkelijk. Kinderen pakken het heel snel op, ouderen hebben er iets meer moeite mee.”

In ere houden

De Mirrewinterhoornbloazers uit Oldenzaal willen door verschillende activiteiten het midwinterhoornblazen in ere houden. “We proberen het instrument levend te houden, onder andere door het geven van blaaslessen mensen enthousiast maken.”

Joelfeest

Het blazen op de midwinterhoorn stamt uit vroeger tijden. “Het is oorspronkelijk een heidens gebruik, ontstaan uit het Germaanse joelfeest. Toen wilde men er boze geesten mee verdrijven”, aldus Van Hoek. De katholieke kerk heeft het gebruik overgenomen en kondigde er de geboorte van Jezus mee aan. Volgens goed katholiek gebruik mag er geblazen worden van de eerste Adventszondag tot en met Driekoningen, 6 januari 2024.

Hoorn lenen

Voorafgaand aan die periode zijn er de lessen.

Wie geen midwinterhoorn heeft, kan er voor 10 euro een lenen bij Emiel van Hoek. Tot 6 januari 2024. Hij heeft er een stuk of twintig op voorraad…

icon_main_info_white_glyph

Lessen

Voor volwassenen beginnen de lessen op donderdag 26 oktober om 19.00 uur tot 21.00 uur daarna ook op donderdagavond 2 ,9 en 16 en 23 november 2023.
De lessen vinden plaats in het schoolgebouw van het Twents Carmelcollege locatie Potskampstraat. Cursisten kunnen via de hoofdingang naar binnen.
Voor kinderen zijn er aparte lessen op 2, 9, 16 en 23 november 2023 van 18.00 tot 19.00 uur.
Meer informatie en aanmelden: www.midwinterhoornoldenzaal.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.