Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse healer zegt te zijn belazerd door Oplichters Aangepakt: ‘Wat een zielig persoon, die Kees van der Spek’

Marcel Hummel 20231018
Marcel Hummel, oud Hengeloër en healer op Tenerife
Beeld: Eigen foto

De uitzending gaat volgende week dinsdag gewoon door, maar Marcel Hummel maakt zich niet zo druk om eventuele gevolgen. Hij heeft een schoon geweten. Er is volgens de 56-jarige voormalig Hengeloër één iemand geweest die de boel heeft opgehitst, laat hij aan streekomroep 1Twente weten. ”Daar is Kees van der Spek mee aan de slag gegaan. En ook nog eens door zich uit te geven voor een bestaande journaliste, die voor een bestaand blad schrijft. Het meest bizarre is dat die journaliste daar zelf niet van op de hoogte was en haar opdrachtgever ook niet.”

Ze hebben hem op valse voorwendselen uit de tent gelokt, verzekert Hummel en hem onterecht van dubieuze praktijken beschuldigd. ”Ik hark geen geld bij elkaar van zieke mensen. Bovendien stellen m’n tarieven niets voor. Ik hoef er niet van te leven. Eigenlijk heb ik op Facebook alleen maar van allerlei kanten support gehad na al het gedoe met dat programma. Het is echt triest hoe ze te werk zijn gegaan. Het lijkt erop dat ze een onderwerp zochten en de kaartenbak er nog eens bij hebben gepakt. Een Twentse healer op Tenerife waarover wordt geklaagd. Foute boel. En dat verkoopt. Hoe diep kun je zinken als journalist?"

“Het is een gave, die ik als kind ontdekte”

Tenerife

Begin deze zomer werd Hummel in zijn huidige woonplaats op Tenerife door programmamaker Kees van der Spek opgewacht voor het programma Oplichters Aangepakt. Daar ging heen en weer gebel en geapp met vage personen, waaronder de journaliste van het bewuste blad aan vooraf, vertelt Hummel vanuit zijn Spaanse thuishaven. Hij doet al jaren foto-healings en zegt daar vooral mensen mee te helpen. ”Dat kun je uit de reacties opmaken. Het is een gave die ik als kind al ontdekte, maar waar ik niets mee deed, totdat mijn eigen moeder ziek werd. Ze bleek baat te hebben met mijn behandeling en toen ben ik ermee doorgegaan. Puur om mensen te helpen. Want het werkt. Maar ik bied me niet aan, mensen melden zichzelf.”

Esmeralda

En ja, er zit altijd wel eens iemand tussen die niet tevreden is, weet Hummel uit ervaring. Ook buitenstaanders zijn soms kritisch. Dan stopt hij. ”Maar dit keer was er ene Esmeralda die wel heel erg tekeer ging. Volkomen onterecht. Ze heeft Oplichters Aangepakt ingeschakeld en ik weet niet wat voor verhaal ze heeft opgehangen, maar kan me er iets bij voorstellen. Van der Spek heeft er zonder zich er ook maar enigszins in te verdiepen een zaak voor zijn programma van gemaakt. Volgens zijn eindredactrice is vooraf wel degelijk goed onderzoek verricht. Ik vraag me alleen af naar wat en naar wie.”

icon_main_info_white_glyph

Reactie

In een reactie op dit artikel meldt Esmeralda aan 1Twente dat zij Marcel Hummel nooit direct heeft benaderd of contact met hem heeft gehad, maar dat ze via Facebook heeft laten weten dat ze zijn praktijken ernstig, gevaarlijk en niet oké vindt.

Identiteitsfraude

Hummel is door de journaliste - van wie ongevraagd door Van der Spek de identiteit is gebruikt - verzocht haar naam overal te verwijderen. ”Haar uitgever heeft een advocaat ingeschakeld. Die sommatie heb ik in bezit. In de sommatie aan het productiebedrijf spreekt de advocaat van identiteitsfraude en een handelswijze die in strijd is met de meest basale normen van fatsoen en professionaliteit. Daar sluit ik me graag bij aan. Ik heb aan het verzoek voldaan overal haar naam te verwijderen.”

Sensatie

Ook heeft Hummel contact gehad met de eindredactrice van Oplichters Aangepakt. ”Maar dan krijg je een verhaal waar je niets mee kunt. Ze hebben gewoon overal lak aan en zijn alleen maar uit op sensatie. Daarom ga ik er geen zaak van maken. Ook al weet je dat je het gelijk aan je zijde hebt, het levert alleen maar meer gedoe op.”

Hoogtepunt

Terugblikkend op het moment van zijn 'ontmaskering' moet Hummel lachen om de scene waar hij niet de dame ‘zonder naam’ trof, maar Van der Spek. ”Je schrikt en reageert als een crimineel die eerst wegloopt en dingen roept. Op Tenerife heb ik de Nederlandse zenders en Oplichters Aangepakt is een van de programma’s die ik kijk. Die Van der Spek leek me een prima kerel die een mooi programma maakt. Je zit altijd te wachten op het moment van de ontmaskering, hét hoogtepunt van de reportage. Ik weet nu hoe die mensen zich voelen als Kees uit de bosjes springt en plots voor je neus staat met een cameraman. Met dat verschil dat ik niets op m’n kerfstok heb."

“Mijn foto-healings zijn vrijwillig, niet duur en ik zal ook nooit de reguliere medisch zorg ontraden”

Ergens had Hummel het gevoel dat er iets niet klopte, maar ging toch naar het hotel waar ze hadden afgesproken. Naïef? ”Misschien. Die Esmeralda had ik eerder moeten skippen en er was nog een persoon waar ik raar contact mee had. Ook dat klopte niet. Die heeft me een tot een paar uitspraken ontlokt waar ze me mee om de oren kunnen slaan en dat zal dan ook wel gebeuren. Mijn foto-healings zijn vrijwillig, niet duur en ik zal ook nooit de reguliere medisch zorg ontraden. Integendeel. Van Kees van der Spek is bekend dat die een gruwelijke hekel aan alternatieve geneeswijzen heeft en ik ben nu de klos. We laten ons dinsdag verrassen.”

Niet bereikbaar

Advocaat Jan van Vegchel (ABC Legal) was niet bereikbaar voor een reactie. Ook de maker van Oplichters Aangepakt is om een reactie gevraagd. Op de vraag of wordt overwogen de uitzending al dan niet te schrappen wegens de aantijging van vermeende identiteitsfraude, laat men weten 'intern te overleggen en daar op korte termijn op terug te komen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.