Verkeer
Stuur appje
Zoek

Actiegroep Behoud oude bieb Hengelo stapt naar rechter om gelijk te halen en start crowdfunding

210830 storkbieb3 1twente
Actiegroep Behoud oude bieb stapt naar de bestuursrechter in Zwolle en is een crowdfunding gestart.
Beeld: 1Twente

De actiegroep 'Behoud oude bieb voor iedereen' geeft de strijd om behoud van de oude Stork-bieb in de Hengelose Vondelstraat nog niet op. De groep stapt naar de rechtbank in Zwolle om in beroep te gaan tegen het verlenen van de omgevingsvergunning door de gemeente Hengelo aan projectontwikkelaar Van Wijnen.

“Na een fase van publieksvriendelijke culturele prikacties tegen de verbouwing van de voormalige bibliotheek tot 8 appartementen, zijn we als actiegroep ook gaan ageren tegen het proces van bestuurlijke besluitvorming. Veel berichten in de media verhaalden immers van de vaak onbegrijpelijke, rommelige, soms mistige of zelfs dubieuze beslissingen van raad en vooral college van Hengelo”, zegt woordvoerder Erik Gigengack.

Bezwaarschriften die de actiegroep namens tientallen bewoners eerder dit jaar indienden bij de gemeente werden niet in behandeling genomen. De bezwarencommissie oordeelde dat de groep niet belanghebbend is in de zaak. Vijf erfgoedstichtingen en een groep direct aanwonenden werden wel gehoord door de bezwaarcommissie en mochten hun bezwaar mondeling toelichten. Uiteindelijk werden deze bezwaren allemaal ongegrond verklaard.

“We doen een beroep op onze medestanders en sympathisanten om ons te helpen om de juridische strijd voort te kunnen zetten.”

Crowdfunding

De actiegroep is inmiddels een crowdfunding gestart om geld op te halen om de juridisch strijd te kunnen bekostigen. “We doen een beroep op onze medestanders en sympathisanten om ons te helpen om de juridische strijd voort te kunnen zetten. Daarom zijn we een crowdfunding gestart. We vragen een financiële gift, klein of groot. Ieder bedrag is welkom.”

Actiegroep Behoud oude bieb voor iedereen is niet de enige partij die naar de rechter stapt. Ook de groep direct aanwonenden en vijf erfgoedstichtingen laten het er niet bij zitten en maken de gang naar de bestuursrechter in Zwolle.

Storkbieb1 1twente
Lees ook
Actiegroep bang voor verlies 'openbaar karakter' Hengelose Storkbibliotheek
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.