Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Lezing in Wierden over het mysterie van de Hunebedden: ‘De Kathedralen van de Prehistorie’

Sipke vd Zee
Sipke van der Zee van de Drents Prehistorische Vereniging geeft een lezing over hunebedden
Beeld: TwenteFM

Helemaal verknocht aan de historie van de Hunebedden is Sipke van der Zee, erelid van de Drents Prehistorische Vereniging. Aanstaande vrijdag 13 oktober geeft hij daarover een lezing voor de Historische Kring Wierden. “Al jarenlang een grote passie van me”, aldus Van der Zee.

5000 jaar oud

“Als je bekijkt dat die steenstapelingen 5000 jaar oud zijn dan raak ik daar meteen al een beetje van streek van. Dan vraag je je af; hoe is dat mogelijk dat ze dat zo lang geleden op zo’n knappe wijze is bewerkstelligd”, verklaart Van der Zee zijn interesse voor de hunebedden.

Prehistorie

Wetenschappers houden er de bewering op na dat het graftombes zijn. Van der Zee beaamt dat. “Maar het is buiten kijf dat er ook rituelen hebben plaatsgevonden bij de Hunebedden en dat het een markant punt is, zoals ze in het buitenland op een verhoogde plek staan. Je kunt ze daarom ook wel ‘territoriummarker’ noemen. Net zoals ze kathedralen vroeger bouwden, zo kun je de hunebedden ook wel de ‘kathedralen van de prehistorie’ noemen.”

“Mijn opa gaf me boekjes over de prehistorie en dat boeide me geweldig”

Van der Zee raakte al jonge leeftijd besmet met het ‘hunebedvirus’. “Ik had al vanaf mijn vroegste jeugd, op de lagere school een landkaart op mijn slaapkamer hangen met spelden bij de plekken waar de hunebedden lagen zonder er ooit een te hebben gezien, alleen maar in boekjes. En mijn opa stimuleerde dat, die gaf me boekjes over de prehistorie en dat boeide me geweldig.”

Collectie

Vervolgens verzamelde Van der Zee ook allerlei voorwerpen met hunebedden erop wat uiteindelijk een hele collectie werd. De lezing wordt gehouden in de Van Buuren Stee, het onderkomen van de Historische Kring Wierden, aan de Appelhofdwarsstraat 2, om half acht. De entree is gratis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.