Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Op zoek naar hét ‘Leukste Uitje van Overijssel’: Openluchtmuseum Ootmarsum

Het is een hele strijd, maar er kan er maar één de leukste zijn, het ‘Leukste Uitje van Overijssel’ van de ANWB. Van de 22 genomineerde uitjes, liggen er 6 in het werkgebied van Twente FM: Noordoost Twente en gemeente Wierden. De Twente FM-redactie kijkt of deze uitjes ook echt dé leukste uitjes van Overijssel zijn en brengt een bezoek aan AvaTarZ, de Enterse Zomp, speeltuin Morskieft, het Openluchtmuseum Ootmarsum, Kaamps en de Twente Toer.

“In het Openluchtmuseum Ootmarsum kun je zien hoe de boeren in Twente vroeger geleefd hebben”, vertelt medewerker Melanie Swennenhuis. Het museum houdt zaterdag 14 oktober voor haar bezoekers een Ambachtendag, waarbij het museumterrein omgetoverd wordt tot een grote boerenwerkplaats.

Saksische stijl

Wie de poort naar het museum aan het Commanderieplein doorgaat, komt op een uitgestrekt terrein van 20.000 vierkante meter, waarop circa 20 oude gebouwen in Saksische stijl staan. “Boerderijen en bijgebouwen die vroeger op het boerenerf te vinden waren”, zegt Swennenhuis.

De meest opvallende gebouwen zijn De Weemhof met haar expositie van schilderijen en een diversiteit aan oude gebruiksvoorwerpen, en het Los Hoes, dat nog tot in de 19e eeuw gebouwd werd. “Het Los Hoes is een open ruimte, waar mensen en dieren samen verbleven."

Weckpotten

De inrichting in dit Los Hoes is ook eeuwenoud. Een ketel op een open vuur, hammen en worsten die te drogen hangen, later de weckpotten in de voorraadkelder. Te zien is ook hoe onze voorouders vroeger bederfbaars koel hielden.

Tuffelkelder

Het museumerf levert daarnaast tal van leuke ontdekkingen op. Gebouwtjes als de tuffelkelder, bakspieker, klopkeshoes (voor alleengaande vrouwen), wagenschuur, smederij en kapschuur laten iets zien van het boerenleven toen, met authentiek materieel en gebruiksvoorwerpen. Bijzonder is de papiermolen. Hier wordt ambachtelijk papier geschept, en dat kunnen bezoekers zaterdag 14 oktober ook proberen.

Klossenlopen

Er is ook levende have: kippen, kraaiende hanen, konijnen, pauwen. Voor kinderen is er een speurtocht uitgezocht en liggen her en der spellen van vroeger, zoals hoepelen, blikgooien, klossenlopen.

Ambachtendag

Naast de jaarlijkse Oogstdag houdt het museum twee keer per jaar een Ambachtendag. De tweede dit jaar wordt gehouden op zaterdag 14 oktober. “We hebben dan diverse ambachten op het terrein, met spinster, weefster, smid, bakker, mandenmaker, klompenmaker. Ambachten die eigenlijk langzaam uitsterven. Het is heel mooi dat we die hier nog aan mensen kunnen laten zien", aldus Melanie Swennenhuis.

icon_main_info_white_glyph

Stemmen op Leukste uitje

Leuke dingen doen, eropuit met het gezin of met vrienden: kun je wel een keuze maken uit zoveel leuke uitjes?
ANWB zoekt stemmers en roept haar leden op om tot en met 29 oktober 2023 in de verkiezing 'Leukste uitje van Nederland' hun stem uit te brengen op hun favoriete uitje. Dat kan op https://www.anwb.nl/eropuit/uitjes-en-tickets/verkiezing-leukste-uitje

30092023 Enter Enterse Zomp uitje van ovijerssel
Lees ook
Op zoek naar hét ‘Leukste Uitje van Overijssel’: de Enterse Zomp
22092023 Oldenzaal Avatarz Leukste Uitje
Lees ook
Op zoek naar hét ‘Leukste Uitje van Overijssel’: Oldenzaals klimbos, AvaTarZ
04102023 Fleringen Reutum Morskieft leukste uitje
Lees ook
Op zoek naar hét ‘Leukste Uitje van Overijssel’: Speeltuinen Morskieft
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.