Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nooit naar het theater? Bij Wilminktheater in Enschede mag je gratis, in ruil voor je eerlijke mening

Tien Enschedeërs die niet of nauwelijks naar theater gaan mogen een seizoen lang gratis naar bepaalde voorstellingen om daarover hun mening te geven. En krijgen lessen dramaturgie om die mening zo gefundeerd en scherp mogelijk te krijgen. Dat is het idee achter de 'wijkjury' die het Wilminktheater ieder jaar samenstelt. Afgelopen twee jaar waren succesvol, maar dit seizoen is er een probleem: er hebben zich nog te weinig geschikte kandidaten gemeld. "Je zou anders verwachten."

De wijkjury wordt voor de derde keer gevormd. De afgelopen twee jaar waren er veel aanmeldingen, volgens jurybegeleider Aileen Dietrich van het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. “Het eerste jaar zo’n zeventig, het tweede jaar rond de vijftig. Nu valt het tegen, vergeleken met die aantallen.” Waar dat door komt, weet ze niet. “Je zou verwachten dat er meer mensen zijn die gratis naar het theater willen en daar iets voor over hebben.”

Bredere visie

Van oktober tot juni bezoeken de leden tien voorstellingen, dat is één of soms twee per maand. Daarnaast krijgen de juryleden lessen in dramaturgie. Tijdens vier verschillende bijeenkomsten wordt hun kennis verbreed. “Doordat ze leren hoe een goed theaterstuk in elkaar zit en hoe dat het beste verteld kan worden, krijgt de jury – van in eerste instantie onervaren theaterkijkers – een bredere visie. “Dan kunnen ze een mening vormen over alle stukken die ze zien, ook als die hen niet persoonlijk raken.”

De maker vertelt

Lid worden van de wijkjury vraagt dus de nodige tijd en toewijding, volgens Dietrich. Het Wilminktheater wil met dit initiatief de drempel verlagen voor stadsbewoners om naar het theater te gaan. “We brengen hiermee mensen uit de stad in aanraking met de makers”, zegt de begeleider. Bij het Enschedese Wilminktheater heerst een liefde voor makers. “We vinden de makers die achter en op het podium staan het belangrijkst, het gaat om het verhaal dat zij willen overbrengen.”

icon_main_info_white_glyph

Wat is een wijkjury?

De wijkjury is bedoeld om het aanbod dat lokale theatermakerijen aanbieden bekender te maken bij het publiek. Juist de voorstellingen, dansshows en musicals die niet bekend zijn bij het gros van de mensen worden aan het licht gebracht.

De groep wordt gevormd door stadsbewoners die eigenlijk nooit naar theater gaan of zijn geweest, maar daar wel nieuwsgierig naar zijn. “We willen het liefst dat de leden uit verschillende wijken van de stad komen, uiteenlopende culturele achtergronden hebben en uit variërende leeftijdsgroepen komen", legt Dietrich uit. "De wijkjury moet bestaan uit zoveel mogelijk verschillende invalshoeken."

“Eigenlijk moeten die tien Enschedeërs zó enthousiast worden van theater dat ze mensen erover gaan vertellen. Het is mooi als kennis over theater op die manier verspreid kan worden”, licht Dietrich toe. Het Wilmink wil de juryleden aan zich binden als ambassadeurs, door ze warm te maken voor de theaterwereld. “Vorig jaar wilden acht van de tien mensen na hun wijkjury-lidmaatschap vrijwilliger worden bij het theater. Ze vonden het zo leuk dat ze niet wilden dat het stopte.”

Feedback geven

Gedurende het seizoen worden de juryleden getraind om hun mening over theaterstukken te kunnen vormen. Aan een jury hangt natuurlijk ook een wedstrijd. De leden geven een rating aan de tien voorstellingen die ze bekijken. De show die het hoogste scoort wint een publieksprijs: ‘de keuze van de wijkjury’.

20231010 Wijk Jury Wilminktheater
Beeld: Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

De winnaar van de eerste editie was de show ‘Knock-Out’ van Jakop Ahlbom. “Hij kreeg toentertijd feedback en komt deze herfst, twee jaar later, weer terug met dezelfde voorstelling. Het publiek kan dus de verbeterde versie bekijken en zijn eigen input terug zien in de aangebrachte veranderingen”, aldus de begeleider. “De jury gaat in gesprek met theatermakers en geven direct input na het zien van een voorstelling. Ze delen hun belevingswerelden en visies. Dat kan hele interessante gesprekken oproepen.”

Aanmelden kan nog

De officiële aanmelddeadline werd uitgesteld van vóór de zomervakantie naar maandag 9 oktober. Maar ondanks dat er een hele vakantieperiode overheen ging, stromen de aanmeldingen nog niet binnen. Dietrich: “In totaal zijn nu ongeveer 17 gegadigden. Ik wil wel graag kunnen selecteren, dus misschien wordt het dit jaar wel een iets kleiner team.”

Dietrich staat nog open voor nieuwe aanmeldingen. “Als de perfecte kandidaat zich nog aanmeldt, geef ik die zeker een kans”, zegt ze. Daarom verlengt ze de deadline tot aanstaande vrijdag 13 oktober 23.59 uur. Vanaf volgende week wil de roedelchef namelijk beginnen met selecteren en vinden de eerste kennismakingsgesprekken plaats.

Aanmelden kan door te mailen naar [email protected]. Door een korte motivatie van vijf zinnen, je naam, leeftijd, adres en telefoonnummer te delen, maak je al kans om een jaar lang je mening te mogen geven over theatershows.

20231010 Wijk Jury Wilminktheater1
Beeld: Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.