Verkeer
Stuur appje
Zoek

CBR stopt direct met rijexamens in Enschede na sabotageacties rijschoolhouder

20231005 CBR Enschede Google Maps
Het CBR in Enschede
Beeld: Google Maps

Het CBR heeft vandaag met onmiddellijke ingang alle rijexamens in Enschede op het allerlaatste moment moeten afblazen. Aanleiding zijn de sabotageacties van rijschoolhouder Henrie Kamps. Deze rijschoolhouder is eerder al door de rechter gesommeerd te stoppen met het frustreren van rijexamens, maar hij heeft zijn activiteiten onlangs weer opgepakt.

"Wij hebben dit besluit genomen, omdat we staan voor de veiligheid van kandidaten, opleiders en onze mensen. Alle acties die we tot nu toe hebben ondernomen hebben niet tot resultaat geleid. We zetten nu in op een korte afkoelperiode", zegt CBR-directeur Alexander Pechtold.

Examens uitgesteld

"Het is een rigoureuze maatregel die we met pijn in ons hart nemen", vervolgt hij. "Maar dit kan zo echt niet meer. We hebben nauw contact met de burgemeester en politie om tot een oplossing van dit slepende probleem te komen."

Examenkandidaten die vandaag moesten afrijden, kregen ineens te horen dat hun examen is uitgesteld naar een nog onbekende datum. Ook morgen worden er geen rijexamens afgenomen. Reden zijn volgens het CBR "intimiderende en dreigende" acties van rijschoolhouder Henrie Kamps.

'Klokkenluider'

Kamps was ooit rijschoolhouder net over de provinciegrens in Neede, maar werd door het CBR uitgeschreven. Naar eigen zeggen vanwege een persoonlijke ruzie met voorzitter en gewezen politicus Alexander Pechtold. Kamps noemt zichzelf klokkenluider en onderzoeksjournalist en zegt vermeende misstanden bij het CBR aan de kaak te willen stellen. Volgens hem worden de kleinere rijschoolhouders benadeeld ten opzichte van hun grotere collega's.

Om dit te bewijzen achtervolgt hij examenkandidaten en filmt de examenritjes. Het CBR moest meerdere rijexamens vroegtijdig afbreken omdat de examenkandidaten werden gehinderd door de achtervolgingen. Dat doet Kamps samen met een compagnon.

Dwangsom

Het CBR sleepte Kamps daarop voor de rechter en eiste dat hij zou stoppen met het 'verpesten' van rijexamens. De kortgedingrechter oordeelde dat Kamps daar inderdaad mee moest stoppen, op straffe van een dwangsom van 500 euro per overtreding tot een maximum van een ton.

Nadat Kamps enige tijd was gestopt met zijn achtervolgingsacties heeft hij die intussen hervat. Voor het CBR aanleiding om vandaag de locatie in Enschede tijdelijk te sluiten. Wat onder meer inhoudt dat er vandaag en morgen geen rijexamens worden gehouden. "Deze noodmaatregel is het resultaat van aanhoudende incidenten en bedreigingen door een oud-rijschoolhouder en zijn compagnon", zo laat het CBR weten.

Examens verstoord

De kwestie sleept intussen al twee jaar. Volgens het CBR hebben kandidaten, rijopleiders en ook de examinatoren er niet alleen veel last van, maar voelen ze zich met regelmaat geintimideerd.

"Er zijn gesprekken gevoerd, het CBR is in rechtszaken in het gelijk gesteld. Er zijn dwangsommen opgelegd. Er zijn extra beveiligers ingehuurd en er zijn in het voorjaar schermen geplaatst rond het pand. Al deze maatregelen leiden er niet toe dat de oud-rijschoolhouder zijn acties staakt. Integendeel. De laatste weken nemen de acties in hevigheid toe", aldus het CBR.

Gratis rijlessen

Het CBR zegt alles in het werk te stellen om de gevolgen zo klein mogelijk te houden. "Kandidaten en opleiders worden vandaag geïnformeerd over wanneer en waar ze een nieuw praktijkexamen kunnen doen. Het nieuwe praktijkexamen is uiteraard voor rekening van het CBR." Ook krijgen examenkandidaten twee gratis rijlessen ter compensatie van de overlast.

Theorie-examens

De theorie-examens gaan voorlopig wel door. Deze worden binnen afgenomen in een afgesloten locatie. Om de veiligheid te garanderen heeft het CBR heeft hiervoor extra beveiligers ingeschakeld.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.