Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wel de lusten, niet de lasten: zo denken Enschedeërs over de anticonceptiepil voor mannen

De Wereld Anticonceptie Dag op 26 september krijgt veel aandacht, maar de anticonceptiepil bestaat tot nu toe alleen voor vrouwen. Wellicht niet voor lang. Er wordt namelijk onderzoek gedaan naar de mannenpil: een middel dat zorgt voor tijdelijke stilstand van zaadcellen. Kunnen vrouwen dan eindelijk hun verantwoordelijkheid afstaan aan het mannelijk geslacht? En wat vindt de Enschedeër van dit innovatieve anticonceptiemiddel?

Voor mannen is er qua anticonceptie maar één manier om ervoor te zorgen dat ze negen maanden na de daad geen kind op de wereld hebben gezet. De enige manier, buiten het condoom om, is sterilisatie. Die ingreep is moeilijk onomkeerbaar en is daarom geen ideale oplossing.

Al meer dan vijftig jaar wordt onderzoek gedaan naar de mannenpil, maar nog steeds is het middel niet op de markt. Alle voorgaande studies werden afgekapt. Een pil met testosteron voor mannen zou niet werken, er zouden te veel bijwerkingen zijn of de opties waren niet omkeerbaar.

De mannenpil

De vele afgekapte onderzoeken tonen aan dat het maken van een mannenpil moeilijk is. Maar sinds dit jaar hebben Amerikaanse wetenschappers een nieuw soort pil ontwikkeld. In de nog experimentele mannenpil zitten geen hormonen. Daardoor blijven bijwerkingen beperkt en is er geen effect op de testosteronspiegel van de gebruiker.

Hoe het werkt

De wetenschappers hebben ontdekt hoe ze sperma een paar uur kunnen verdoven. Die methode hebben ze getest op muizen, maar moet verder worden onderzocht. Als het medicijn door de testfase komt en beschikbaar wordt gesteld, moeten mannen de pil één uur voor de seks innemen. Testresultaten gaven aan dat de werkingsduur ongeveer drie uur is.

Voor of tegen de mannenpil?

De meningen van Enschedeërs zijn verdeeld. “Ik ben absoluut voorstander”, zegt een man. “Veel mannen zien seks als lust, maar ik vind dat je ook verantwoording moet nemen wanneer je samen plezier hebt onder de lakens. Als dat op deze manier kan, is dat mooi.”

Een paar vrouwen houden liever zelf de touwtjes in handen. “Ik vertrouw niet dat mannen de pil consequent slikken. Ik houd liever zelf de controle, ik ben namelijk degene die zwanger kan worden.”

Benieuwd naar alle reacties? Kijk de video bovenaan de pagina.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.