Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Rokerij uit Wierden genoodzaakt te stoppen door strenge eisen gemeente: ‘Tranen rolden over mijn wangen’

Het begon met een keer per jaar paling roken voor vrienden en familie, maar inmiddels is dit voor Gerben Immink uit Wierden een wekelijkse kost. “Het ging van twee, naar vijf en nu soms wel honderd kilo”, vertelt palingroker Immink van de Notterse Paling & Zalm Rokerij. Maar door strenge eisen van de gemeente Wierden is hij genoodzaakt te stoppen met zijn grootste hobby.

Iedere donderdag staat Immink te werken in het rook om voldoende vis klaar te krijgen voor de zaterdag. De klanten van Immink komen niet alleen voor vis, maar genieten ook van een drankje vertelt hij. “Er zijn hier wel is mensen van negentig jaar, die zie je dan weg fietsen met een pondje paling onder de snelbinder. Ik krijg daar kippenvel van, dat vind ik zo mooi”, straalt Immink.

Hellendoorn

Aan een rokerij hangen echter wel eisen, wil je dit als bedrijf doen, dan moet je aan deze voorwaarden voldoen. “We zijn al twee en een half jaar bezig met de gemeente om dit voor elkaar te krijgen, maar dit is nog niet gelukt”, betreurt hij. Immink heeft nu twee keuzes; het is nu stoppen of wat anders zoeken, maar deze keuzes zijn voor hem beide geen optie.

“In gemeente Hellendoorn zit ook een rokerij, daar mag het wel”

“De gemeente moet zich nu eenmaal aan de regels houden en dat snappen we heel goed”, zegt Immink. Gemeente Wierden heeft op verschillende manieren gekeken of er toch een manier is waarop Immink met zijn hobby verder kan gaan. “In gemeente Hellendoorn zit ook een rokerij, daar mag het wel.” De gemeente is in overleg met Hellendoorn, om te kijken hoe zij dit aanpakken. Zoals het er nu voorstaat, wordt hij gedwongen om te stoppen.

Vistaria

Stoppen is voor Immink geen optie, daarom is hij gaan zoeken naar alternatieve manieren, manieren waarop hij door kan gaan met zijn grootste hobby. “We leveren al een hele tijd gerookte producten aan viszaken in de omgeving, daarom zijn we met ze in gesprek gegaan”, vertelt Immink. De rokerij kwam uit bij Nathalie uit Borne, die pas een nieuwe viswinkel in Enter geopend heeft.

25092023 Wierden Rokerij Notter Zalm
Zalm wat klaar is om gerookt te worden
Beeld: Niels Wesselink

De viswinkel Vistaria Enter zal binnenkort heerlijke gerookte producten van Immink rijker zijn. “Onze producten worden in deze viswinkel verkocht”, licht Immink toe. Het roken van de vis moet Immink wel een andere plek voor gaan zoeken, mits de gemeente de eisen wijzigt. “De plek voor het roken gaat vast goed komen, desnoods plaats ik de roker in Hellendoorn.”

'Cafeetje'

De Wierdenaar had veel plannen voor de toekomst van zijn rokerij thuis. “We waren van plan om hier een soort ‘cafeetje’ te maken, waar mensen gezellig wat kunnen drinken en gerookte vis kopen”, schetst hij. Deze plannen vallen echter door de eisen van de gemeente in het water.

“Moet je na gaan, hoe gezellig was dat”

“Oudere mensen, die niet meer goed ter been zijn, kunnen nu niet meer hun visje halen”, zegt Immink. Hij vertelt dat deze mensen niet in staat zijn om bijvoorbeeld in Harderwijk of Vollenhoven te komen. “Ze kwamen hier, dronken wat, haalde wat vis en vertrokken weer. Moet je nagaan, hoe gezellig was dat”, sluit hij af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.