Enschede
Video

Twents triatlon-kanon stopt

Guido Gosselink houdt het voor gezien. Na een, voor Nederlandse begrippen imposante, profcarrière en een vervolg als amateur in regionale wedstrijden, houdt hij het voor gezien. Zondag nam hij afscheid en zwom, fietste, liep hij zijn laatste wedstrijd op het thuishonk: het Rutbeek.

De Rutbeek-triatlon wordt georganiseerd door de Enschedese Triatlonclub Twente, de vereniging waaraan Gosslink sinds jaar en dag verbonden is. Veel mensen uit de eigen vereniging in de organisatie en als deelnemer aan de wedstrijd, ook zijn kinderen liepen mee. “Dit was wel het ultieme moment om te zeggen: het is mooi geweest”, zei Gosselink in 1Twente Vandaag.

Top in 2003 en 2004

Gosselink begon op zijn vijftiende. Dit jaar wordt hij vijftig. In die vijfendertig jaar sprokkelde hij een wereld aan ervaringen bij elkaar. Zijn top beleefde hij in de jaren 2003 - 2004, waarin hij vier nationale titels pakte en zilver won op het EK. Ook zijn eerste zege op het Rutbeek, waar hij zondag afscheid nam van de sport, stamt uit dat eerste topjaar, 2003.

Kraakbeenperikelen

In 2007 beëindigde Gosselink zijn carrière als prof, maar hij bleef actief in kleinere wedstrijden. Slijtage aan het kraakbeen van zijn rechterknie, die hem al vanaf het begin parten speelt, noopt hem nu definitief te stoppen. “Die knie heeft minder goed kraakbeen. Dat is niet direct de tol van triatlon’s, maar natuurlijk hebben die wel bijgedragen aan slijtage. Hij heeft het lang goed gehouden, maar de laatste tijd niet meer.” Vooral hardlopen leverde teveel pijn op, vertelde de Enschedese triatleet, die zijn afscheid laat aankondigde.

“Ik heb alles gedaan wat ik in de sport heb nagestreefd. Er waren niet veel wedstrijden dit jaar, als je dan afscheid neemt, moet je dat doen op een plek waar je een goed gevoel bij hebt.”

Een triatlon bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen. Gosselink leverde 21 van deze monsterprestaties, naast talloze andere triatlonvarianten, en kwam eveneens 21 keer voor Nederland uit op een internationaal podium.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.