Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

'Kijk waar mensen wel mee kunnen doen': Zo ziet Wereld Alzheimer Dag in Twente eruit

“Ruim 11.000 mensen hebben dementie in Twente. In 2050 is dit het dubbele", zegt Ine Bonke, netwerkcoördinator Dementie Twente, in het programma Twente wordt Wakker. In Twente zijn er diverse activiteiten op Wereld Alzheimer Dag om meer begrip te creëren voor deze hersenaandoening.

Steeds meer mensen worden geraakt door dementie. “Landelijk is er sprake van vergrijzing en in Twente hebben we helemaal te maken met een vergrijzing ten opzichte van de geboortegroei. Mensen worden over het algemeen ouder en dan heb je meer kans op het krijgen van dementie”, legt Bonke uit.

“Dementerenden kunnen heel veel nog wel”

Volgens Bonke is er nog steeds taboe rondom dementie. ”Mensen vinden het heel moeilijk om met dementie om te gaan en praten er niet over. Het gedrag verandert maar dementerenden kunnen nog heel veel wel. Dus kijk waar mensen wel mee kunnen doen.”

Eten

In heel Twente zijn er activiteiten op de Wereld Alzheimer Dag. “Lokale professional en zorgmedewerkers hebben de handen ineen geslagen en iets georganiseerd rondom eten”, zegt Bonke. Op diverse plekken worden dementerenden en mantelzorgers uitgenodigd voor een maaltijd.

Leerlingen

Het thema van dit jaar is ‘samen aan tafel’. In Oldenzaal koken leerlingen van het Camelcollege bijvoorbeeld samen met dementerenden een high tea, die zij daarna samen opeten. “De leerlingen hebben ook les gehad in hoe zij moeten omgaan met mensen die de dementie hebben.”

Voldoende begeleiding

Bonke legt uit dat mensen met deze hersenaandoening vooral rust nodig hebben, voldoende begeleiding ‘en benoem wat er wel goed gaat corrigeer niet wat er niet goed gaat.’ Met deze handvaten hoopt Bonke dat activiteiten, naast Wereld Alzheimer Dag, vaker zullen plaatsvinden.

Deelnemen

Mensen met dementie en mantelzorgers kunnen nog deelnemen aan de activiteiten in Twente. Voor meer informatie: Home - Dementie Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.