Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Kinderbieb' Enschede heeft een nieuwe plek in Prismare

Groep drie van de Roombeekschool en wethouder Arjan Kampman openen deze maandag de nieuwe bieb in Prismare. De bibliotheek is voornamelijk bedoeld voor de jonge beginnende lezer. Maar het echte doel is om kinderen veel leesplezier te geven.

In de nieuwe bibliotheek staan in de zachtgroene kasten rijen kinderboeken. In het midden van de ruimte staat een grote houten giraffe vol met boeken. Tegen het raam is een kleine werkplek ingericht. De nieuwe bibliotheek is een stuk kleiner dan voorheen. De werknemers zijn daar wel blij mee. “Het is een stuk overzichtelijker.”

17092023 Kinderen zoeken boeken uit
Leerlingen zoeken boeken uit om te lezen
Beeld: Anouk ter Heegde

Directeur Jan Hoogenberg van de Bibliotheek Enschede is blij met de verbouwing. “Deze locatie is bedoeld voor de jonge lezers. Om hen aan het lezen te krijgen,” vertelt Hoogenberg. Maar niet alle jonge lezers zijn welkom. “In de hal van de Prismare komen ook voor oudere lezers boeken te staan. Ook hier kunnen zij boeken afhalen die online te reserveren zijn.”

Gouden wikkel

Het lintje knippen is het startschot voor een zoektocht naar de boeken met de gouden wikkel. Dat is lastig. Want er zijn best veel boeken met een gouden kaft. Twee kinderen vinden de boeken en krijgen een cadeautje van de wethouder. Daarna mogen de leerlingen allemaal een boek uitzoeken.

Bibliotheek op school

De Roombeekschool gaat meedoen met Bibliotheek op school. Dit is een landelijk initiatief om kinderen van het basisonderwijs en middelbaar onderwijs meer leesplezier te geven. Dagelijks besteden de leerlingen van de Roombeekschool aandacht aan leesplezier en mediawijsheid. Het project draagt positief bij aan de laaggeletterdheid en leerachterstanden. Ongeveer dertig scholen in Enschede doen mee. Landelijk is 44 procent van de scholen aangesloten bij het project.

Boeken uitzoeken

De leerlingen zijn druk bezig met het zoeken naar het perfecte boek. De kaften worden goed bestudeerd. De boeken worden opgepakt om te kijken of er plaatjes in staan. Leerling Jim doet dat ook. Hij heeft een boek over dinosaurussen gekozen. “Ik kies een boek over dino’s omdat ik dino-expert ben.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.