Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose dansgroep IRON gaat niet voor de schoonheidsprijs in Holland's Got Talent

Hani Andary, coach en choreograaf van de Hengelose dansgroep IRON, was dinsdag 12 september te gast bij 1Twente Vandaag om daar vol vuur te vertellen over het behalen van de halve finale van Holland's Got Talent: “Jurylid Dan Karaty waardeerde ons optreden preciés voor wat het was.”

'Aanstellerig'

Andary heeft als doel het beeld van moderne dans te veranderen, vertelde hij tegen gastheer Ernst Bergboer: “Een goede vriend van mij, een hiphopper, zei me ooit: Ik hou niet van moderne dans. Het is allemaal te aanstellerig voor mij. Daar zit wel iets in. Voor mij schuilt er echter ook iets krachtigs en energieks in. Zo dansen wij met IRON en dat is wat Dan Karaty ook zo rijkelijk beloond heeft in Holland's Got Talent."

Golden Buzzer

Even voor de duidelijkheid: Jurylid en collega-choreograaf Dan Karaty besloot zijn Golden Buzzer in te zetten; elk jurylid kan dat slechts één keer per seizoen doen. Als je als deelnemer de Golden Buzzer krijgt, betekent dat dat je geen voorrondes hoeft af te werken, maar direct door bent naar de halve finale. IRON is zeer waarschijnlijk op 20 oktober op tv te zien in die halve finale.

Het beeld dat veel mensen hebben van moderne dans is volgens Andary dat 'alles prachtig en elegant' moet zijn. “Maar als je bij mij danst, kom je niet om prachtig te zijn. Je komt hier om te voelen, om te gaan, om te vechten.”

Foto iron hengelo
Lees ook
Hengelose dansgroep IRON door naar halve finale Holland’s Got Talent

Dans als taal

“Voor mij is dans niets meer dan een middel waardoor je vrij kan zijn”, vertelt Andary. Hij drukt zich vaak makkelijker uit in dans dan in taal: “Ik ben niet vies van woorden, maar er is een reden dat ik voor dans als kunstvorm heb gekozen.”

Spannend

“Het blijft natuurlijk cliché, maar dit verwacht je nooit” vertelt Andary als hij terugblikt op het tv-optreden van zijn meiden. De groep staat in de coulissen te wachten op haar beurt, terwijl de ene na de andere deelnemer een rood kruis krijgt, het teken dat ze hun optreden niet eens hoeven af te maken.

Confetti

"Ik dacht steeds: Als wij maar geen kruis krijgen..." Dansteam IRON, onderdeel van dansschool X-Dance, hield de moed er echter in en blies de jury omver. Hun beloning: een regen van gouden confetti én een plaats in de halve finale van Holland’s Got Talent!

230912 X Dance Hani EIGEN FOTO X DANCE
Hani Andary: "Als je bij mij danst, kom je niet om prachtig te zijn."
Beeld: X-DANCE
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.