Video

GOAN! met nieuwe app

WMO-reizigers kunnen aan het eind van dit jaar heel gemakkelijk vervoer op maat regelen. De app is klaar en wordt op dit moment in acht Twentse gemeenten getest. Aan het eind van het jaar moet GOAN! beschikbaar zijn voor iedereen die nu een indicatie voor de regiotaxi heeft.

GOAN! is een app waarmee mensen met een beperking en een indicatie voor de regiotaxi precies dat vervoer kunnen regelen dat ze nodig hebben. De app is ontwikkeld voor inwoners van de acht Twentse gemeenten die deelnemen aan het project: Twenterand, Oldenzaal, Tubbergen, Dinkelland, Hengelo, Enschede, Losser en Haaksbergen.

Test

De app zelf is klaar en wordt door twee of drie mensen per gemeente getest, zo’n dertig testers in totaal. Volgens Anja Prins, wethouder in Losser en voorzitter van MaaS-Twente, de organisatie achter de app, is dat bewust beperkt gehouden. “Je wilt in deze tijd niet dat mensen uitgebreid op pad gaan.”

Reisadvies op maat

Bedoeling van de app is om alle vormen van vervoer beschikbaar te maken, met name voor mensen die soms of altijd rekening moeten houden met een beperking. Wie niet veel verder dan vijftig meter kan lopen, kan dat aangeven. Datzelfde geldt als er een rolstoel meemoet of te lang wachten geen optie is. De app schotelt de gebruiker een reisadvies op maat voor.

Alle vervoersvormen

GOAN! bundelt alle vervoersopties. Prins: “Het OV is in de afgelopen jaren toegankelijker geworden, dus als dat past, neemt de app dat ook mee. Maar fiets, buurttaxi, deelauto en wat minder bekende mogelijkheden als Automaatje staan erin.”

Na de testfase, die nu begint, moet de app online. Prins hoopt dat hij eind dit jaar voor iedereen beschikbaar is. “Het zou mooi zijn als mensen dan ook weer meer zouden kunnen reizen!”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.