Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Autocoureur Eduard Eertink uit Wierden klaar voor ‘thuiswedstrijd’: ‘Lekker in mijn eigen bed blijven slapen’

De stickers worden geplakt, de bandenspanning is gecheckt en de auto is klaar voor de keuring. De rallyauto van Wierdernaar Eduard Eertink is bijna klaar om door de bochten te vliegen tijdens de jaarlijkse Eurol Hellendoorn Rally. “Veel mensen vinden dit de mooiste rally van Nederland en dat kan ik bevestigen”, zegt rallyrijder Eduard Eertink.

Eduard Eertink
Lees ook
Rallyrijder Eertink uit Wierden: ‘Af en toe moet je in die auto een wedstrijd rijden, dat is de beste voorbereiding’

De coureur uit Wierden is al zijn hele leven lang verliefd op de autosport. “Ik keek vroeger altijd naar mijn neef bij de Hellendoorn Rally, toen dacht ik; dat wil ik ook”. In Eertink zijn vroegere jaren keek hij op tegen coureurs als Erwin Doctor. “Je had toen nog geen YouTube of iets dergelijks. Je moest echt zoeken naar de plekjes waar jij je helden voorbij zag racen.”

Een monster

De Toyota Yaris GR is ‘het monster’ van Hans Weijs Motorsport, het team van coureur Eertink. Het is een 4x4 auto, wat inhoudt dat hij zowel voor, als achter wordt aangedreven. “Dit is vooral belangrijk op de onverharde stukken, een tweewielaangedreven auto zit hier veel meer te graven in het wegdek”, zegt de Wierdernaar.

15092023 Hellendoorn Rally Wierden rallyauto Eertinkk
De 'cockpit' van de rallyauto
Beeld: Niels Wesselink

De auto van Eertink, uitgerust met 265 pk, is een standaard model dat je volgens hem zo uit de showroom kunt halen. “Het enige wat we aan de auto veranderen zijn de velgen en de banden.” Hiernaast worden ook nog veiligheidsmaatregelen genomen. Zo wordt de auto uitgerust met kuipstoelen, speciale gordels, een brandblusser en een rolkooi. Zo wordt de veiligheid van de coureurs het beste gewaarborgd.

‘Mooiste rally van Nederland’

Op banners wordt het groot aangegeven, de Eurol Hellendoorn Rally is ‘misschien wel de mooiste rally van Nederland’. “Het is een variërende route met asfalt, klinkers, zand en gravel”, zegt de Wierdense coureur. Voordat de rally begint, is het van belang dat de coureurs de baan verkennen. “We maken overal notities van, zodat we zo snel mogelijk door alle bochten kunnen.”

Bekend terrein

De rallyauto van Eertink is niet uitgerust met een standaard navigatiesysteem. Naast Eertink zit de Belgische navigator Joachim Wagemans. Eertink moet tijdens de rally blindelings vertrouwen op de aanwijzingen hem. “Het is bekend terrein, dus ik ken alle wegen hier. Dit kan echter ook in het nadeel werken, omdat ik dan minder naar mijn navigator ga luisteren”, vertelt de coureur.

“Ik kan in mijn eigen bed blijven slapen”

Een rally dicht bij je huis hebben, brengt ook voordelen met zich mee. “Het voordeel is dat ik gewoon in mijn eigen bed kan blijven slapen”, glimlacht de coureur. Tijdens de rally zal het tweetal meerijden in de Toyota Yaris Cup. Ook rijdt de vader van Formule 1-coureur Max Verstappen mee, Jos Verstappen. “Hij, en negentien andere coureurs, rijden in een rally2 auto, hiermee mag ik die van mij niet meten”, vertelt Eertink. “Als wij aan het eind binnen de 25e plaats staan, dan ben ik heel erg trots.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.