Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Gemeente start met ‘Oldenzaal digiTAAL’ om lezen, rekenen, computergebruik van inwoners te verbeteren

Murat Yildirim
Murat Yildirim, wethouder gemeente Oldenzaal
Beeld: Twente FM

Mensen digitaler maken, maar ook helpen in taalachterstand is nodig, zegt wethouder Murat Yildirim in het radioprogramma Twente wordt Wakker. Er zijn veel mensen met een achterstand op dat gebied. “Je ziet in onderzoeken dat daar landelijk 12 procent van de mensen mee te maken heeft en in Oldenzaal is dat 4 procent.”

Het percentage in Oldenzaal mag dan lager zijn dan het landelijke percentage, voor Yildirim is dat nog altijd te veel. “We moeten hier aandacht aan geven, om deze mensen toch mee te kunnen laten doen in onze maatschappij.”

Oorzaken

De oorzaken dat iemand niet goed kan lezen of digitaal niet vaardig is, zijn divers. Bijvoorbeeld door weinig onderwijs, iemand heeft een andere moedertaal, het is niet goed uitgelegd of er is door ziekte een achterstand ontstaan.

Oldenzaal DigiTAAL

Met Oldenzaal digiTAAL krijgen Oldenzalers de kans om basisvaardigheden te leren of ze te verbeteren.

Met het plan sluit Oldenzaal aan bij Twentse aanpak. De 14 Twentse gemeenten werken onder de naam 'Samen Sterk Staan’ samen om laaggeletterdheid in Twente aan te pakken. Bibliotheken, Stichting Lezen en Schrijven, ROC van Twente en andere scholen, maatschappelijke organisaties, werkgevers en het Leerwerkloket Twente zijn hierbij betrokken.

Lokaal plan

“Oldenzaal gaat daarnaast aan de slag met een lokaal plan, met onder andere de bibliotheek, de stichting Lezen Schrijven maar ook het Taalpunt en het onderwijs”, zegt Yildirim.

In beeld

Het moeilijkst is om juist deze mensen, die niet vaardig zijn op het gebied van lezen, schrijven en het werken op een computer of mobiel, te bereiken. Yildirim: "We proberen via allerlei ingangen deze mensen toch in beeld te krijgen. En hen vervolgens zover te krijgen dat ze hieraan mee willen doen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.