Verkeer
Stuur appje
Zoek

Chris Jagger is ‘de broer van’, maar in Borne is hij vooral heel erg zichzelf

Chris Jagger. Bij het horen van z'n achternaam denkt iedereen aan de zanger van the Rolling Stones. Maar Chris heeft bovenal z'n eigen bijzondere carrière. Komende vrijdag treedt de broer van Mick op in het Kulturhus in Borne. Hij speelt daar met de band Kentucky Snake Oil uit Friesland, maar zingt ook zijn eigen liedjes en brengt anekdotes uit zijn veelzijdige leven ten gehore.

India

'Hoe is het om de broer van Mick Jagger te zijn?' Die vraag wordt hem al zo'n zestig jaar lang gesteld. Maar zijn eigen leven is misschien wel minstens zo bijzonder.

Chris Jagger (75) werd na z'n middelbareschooltijd geacht te gaan studeren aan de Universiteit van Manchester, maar daar had-ie nog even geen trek in: "Dat was toen een heel saaie plek. Daar liepen ze tien jaar achter op Londen. Dus ik ging op reis naar India."

Grote vraag

Dat was toen een erg populaire bestemming voor mensen die de wereld en zichzelf wilden leren kennen. "Het werd een verblijf van anderhalf jaar. That was kinda my university", lacht de jongste van de twee broers, via een zoomverbinding tussen het Friese dorp Pingjum en de studio van 1Twente Vandaag. "Ik heb al mijn kennis gekregen door te leven en niet door naar school te gaan. Maar als je mij nu vraagt wie ik precies ben... Poeh, dat is een behoorlijk grote vraag."

“Wij goede muzikanten? Niet echt. Een goede attitude is veel belangrijker: It's all about entertaining people!”

Acteur, journalist, muzikant, entertainer

Op het strand van Goa in India raakte hij voor het eerst een gitaar aan. "Mijn broer stuurde mij die toe voor m'n 21e verjaardag. Het is zíjn schuld dat ik muziek ben gaan maken, haha!" Maar Chris Jagger deed in z'n leven veel meer dan zingen en muziek maken. Hij ging naar de toneelacademie en speelde in films, hij werkte als ontwerper en als muziekjournalist. Maar muziek is ontegenzeggelijk z'n grote passie.

Het begon met zingen: "Mijn broer en ik zijn allebei behoorlijk goede zangers, maar niet bepaald goede muzikanten. Dat hoeft ook niet: een goede attitude is veel belangrijker. It's all about entertaining people!"

Howlin' Wolf

Zijn eerste muzikale lessen kreeg hij van z'n broer Mick. Niet op de gitaar of de piano, maar door samen te luisteren naar de platen van Howlin' Wolf en Muddy Waters. Platen die de latere Stonesvoorman meenam naar huis in Dartford: "Ik was 12 of 13 en luisterde naar heel obscure artiesten. Mijn klasgenoten hadden geen benul wie dat waren, maar ik vond het geweldig."

Later gingen de twee Jaggers heel verschillende kanten op: Mick woonde overal ter wereld en zestig jaar later kent iedereen hem en z'n muziek, Chris woont op een boerderij in het Engelse Glastonbury en relatief weinig mensen kennen zijn songs. Toch zijn de twee broers elkaar altijd blijven zien en ze hebben zelfs samen nummers geschreven, zoals de fijne meezinger-met-blazers 'Anyone seen my heart'.

icon_main_info_white_glyph

Avondje Kulturhus Borne

Vrijdag 15 september treedt Chris Jagger op in het Bornse Kulturhus. Voor de pauze leest Jagger voor uit z'n boek 'Talking to myself' en zingt hij een paar eigen nummers, waarbij hij zichzelf op gitaar begeleidt. Na de pauze voegt hij zich bij de Friese band Kentucky Snake Oil en samen brengen ze nummers van onder meer Bruce Springsteen, Mumford & Sons en Johnny Cash. Kaarten zijn te reserveren via de website van Kulturhus Borne.

'Outdoorsy person'

Gevraagd naar zijn grootste passie begint Chris over zeilen met z'n Friese vriend Johan. "Ik heb net twee dagen op het IJsselmeer achter de rug. That was great! I'm an outdoorsy person, ik ben graag buiten, je moet mij niet teveel vastbinden, haha!"

“Ik zeg dan: 'Had je maar niet met een muzikant moeten trouwen, maar met een bakker.'”

'Of ik met hen wilde toeren? Ach, waarom niet!'

Zijn vrouw Kari-Ann klaagt wel eens als ie weer gaat toeren met vrienden. "Ik zeg dan: had je maar niet met een muzikant moeten trouwen, maar met een bakker. Dan weet je precies waar je man uithangt."

Vrijdag zal ze dat niet weten en tot voor kort had Chris ook geen idee van het bestaan van het Twentse plaatsje Borne, waar hij vrijdagavond optreedt: "Ik ben een tijd terug benaderd door die jongens van Kentucky Snake Oil. Hoe? Gewoon, via internet. Of ik met hen door Nederland wilde toeren. Ach, waarom niet? Anders zit ik toch maar thuis en moet ik m'n vrouw blij maken met allemaal klusjes thuis, haha!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.