Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Pompoendagen Hoge Hexel na acht jaar terug: ‘Kleiner opgezet, dezelfde gezelligheid’

Eens behoorde ze tot de grootste pompoentelers van Nederland, de familie Waalderink uit Hoge Hexel. Sinds 2010 werden de pompoenschuren omgebouwd tot woningen waar mensen begeleid kunnen wonen. De liefde en de teelt van pompoenen is echter altijd gebleven. “Na acht jaar willen we de pompoendagen weer kleinschalig oppakken”, zegt Gerben Waalderink.

De pompoendagen, georganiseerd door de familie, waren jarenlang een bekend fenomeen. Het was een grote braderie die duizenden bezoekers trok. “We hadden een hele maand lang elk weekend een ander thema. Van politiehonden tot modelvliegtuigen”, vertelt Gerben. Sinds de komst van de zorgboerderij kan dit echter niet meer op deze grote schaal worden georganiseerd. In hoogtijdagen bestond de pompoenteelt uit bijna acht hectare.

Green Valley

De bewoners van zorgboerderij Green Valley leven hier in een vrije omgeving. Zo mogen ze ook helpen op het platteland. “De bewoners helpen hier erg goed met de teelt van de pompoenen”, zegt Gerben. Hij vertelt dat het telen van de pompoenen fysiek zwaar werk is, dus dat niet alle bewoners kunnen helpen. “We proberen iedereen zo veel mogelijk te laten helpen.”

07092023 Hoge Hexel Pompoenen Pompoendagen
Beeld: Niels Wesselink

Teleurstelling

Veel mensen bleven na 2010 vragen naar de pompoendagen. “Eerst konden mensen twee uur rondlopen over onze braderie, maar dat kon door de ruimte gewoon niet meer”, benoemt Gerben. In 2015 heeft de familie nog wel weer geprobeerd een editie te organiseren, maar dan op een kleinere schaal. “Mensen hadden onze grote edities nog vers in het geheugen, dus waren enkelen teleurgesteld toen ze het veel kleiner zagen dan ze gewend waren van ons.”

“Wat een boer niet kent, dat eet hij niet”

Nu, acht jaar na dato, gaat de familie het weer proberen. Ditmaal met een nieuwe kijk op pompoenen. Gerben vertelt dat de pompoenen normaal veelal gebruikt worden als decoratie, maar dat ze ook prima te eten zijn. “In deze regio is het vaak ‘wat een boer niet kent, dat eet hij niet’. Wij willen laten zien dat je het ook lekker kunt eten.”

Culinair

Van pompoenjam tot pompoenfriet, de familie heeft al van alles van deze vrucht weten te maken. Deze culinaire gerechten willen ze tijdens de pompoendagen op 8 en 9 september aan de mensen laten zien en proeven. “Ook kunnen mensen genieten van een bakje koffie of een stroopwafel mét of zonder pompoen”, lacht Rita Waalderink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.