Enschede
Video

Marianne Schouten geeft zich bloot voor betere toekomst

Marianne Schouten van Groen Links geeft zich letterlijk bloot om haar boodschap kracht bij te zetten. Haar boodschap: Onze toekomst moet groener, gezonder en socialer. Haar instrument: deze naaktfoto.

Naakte lichaam

“Jammer van het bord”, lacht presentator Niels Veurink in het live-programma 1Twente Vandaag van afgelopen vrijdag. ‘Wake up and act now’, staat op dat bord dat ze voor haar naakte lichaam houdt. Politiek next level, noemt Niels dat. “Het bord zit er gelukkig voor anders had ik niet meegewerkt”, merkt gemeenteraadslid Marianne Schouten van Groen Links op. “Voor mij is dit een soort kunstvorm. Ik druk ermee uit dat het echt anders moet. Ik ben naast volksvertegenwoordiger ook inwoner. Het onderwerp duurzaamheid verdwijnt door Corona naar de achtergrond. Dat kan niet.”

Pure noodzaak

Voor haar is de bijzondere uiting via de foto gemaakt door fotografe Tessa Wiegerinck pure noodzaak. “Het is vijf voor twaalf. Zo voel ik het. Waarom ik op de foto in het water lig? Als we zo doorgaan, ligt Enschede straks letterlijk aan zee, we verdrinken en figuurlijk voelt het ook zo. Ik probeer mijn verhaal in de raadszaal te vertellen, maar de meerderheid meent de feiten te mogen negeren. We moeten aan de bak, het is de laatste kans om aan te pakken.”

Appèl

Ze doet een appèl op de mensen om haar heen. “Ik geef me bloot. Mensen sta op als je voelt dat de noodzaak er is. Er moet nu worden gehandeld.” Ze wijst op de verdroging van Enschede, de vervuiling van de oceanen, het uitsterven van dieren. “Ik hoop op deze manier het onderwerp bespreekbaar en luchtig te maken. We moeten het lokaal maken: meer biodiversiteit, minder afval en duurzaam energie opwekken.”

'Fridays for Future'

Komende vrijdag zit Marianne Schouten voor het stadhuis. Ze zou een team Toekomst willen samenstellen, niet per se van Groen Links, maar van mensen die groene bandjes dragen en die zich, net als zij, willen inzetten voor een groen en gezonde toekomst. “Ik hoop dat mensen mijn onmacht snappen en zich vrijdag aansluiten, zodat het onderwerp blijft leven.”

Marianne heeft volgende week vrijdag niet voor niets uitgekozen. De stakingsbeweging Fridays for Future heeft die dag uitgeroepen tot een wereldwijde klimaatactiedag. Overal ter wereld vinden op 25 september demonstraties en manifestaties plaats, die overigens worden aangepast aan de Coronaomstandigheden.