Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede wil krakers snel uit voormalig Tubantia-pand

Joachim Brandenburg kraak 1
De gemeente Enschede doet er alles aan om onder andere kraker Brandenburg zo snel mogelijk uit het pand te krijgen.
Beeld: Ernst Bergboer

De gemeente Enschede onderzoekt de juridische mogelijkheden om snel een einde te kunnen laten maken aan de kraak van het voormalige Wegener-pand aan de Gertfertsingel. Dat laat een woordvoerder vandaag weten. Afgelopen weekend werd het complex bezet door twee Enschedeërs uit protest tegen de jarenlange leegstand en de woningnood.

Woningen

De gemeente Enschede is eigenaar van het complex. Op en rond het Wegener-pand moeten woningen worden ontwikkeld. De krakers zijn daar niet van onder de indruk, bleek afgelopen weekend. Zijn noemden het een 'prestigeproject dat niet voldoet aan de wensen van de bevolking'.

Joachim Brandenburg kraak 1
Lees ook
Voormalige Wegener-pand gekraakt: ‘De gemeente is nalatig en faciliteert niet wat de mensen in de stad nodig hebben’

Snelle ontruiming

De gemeente Enschede verwacht dat er binnen enkele dagen duidelijkheid is over de eventuele stappen tegen de krakers zodra het juridisch advies is gegeven. Op 1 juli 2022 is de Wet handhaving kraakverbod ingegaan. Met deze wet wordt de periode tussen aankondiging en daadwerkelijke ontruiming van een gekraakt pand verkort. In plaats van een wachttijd die maximaal tot acht weken kan oplopen, kan er dan binnen drie dagen worden ontruimd.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.